SOUBOR MUZIKÁLU SE PŘEDSTAVÍ NA 64. ROČNÍKU NÁRODNÍHO FESTIVALU SMETANOVA LITOMYŠL
OPERETA / MUZIKÁL / 9.6.2022
Národní divadlo moravskoslezské se i letos zapojilo do programu národního hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Na 64. ročníku se představí soubor muzikálu, který připravil koncert s názvem GALA MUZIKÁL.
 
Festival Smetanova Litomyšl je druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice, zároveň patří k největším pravidelným festivalům klasické hudby u nás. Jeho hlavní programovou náplní jsou operní inscenace, koncertní provádění oper, ale také galakoncerty, oratoria, kantáty a písňové večery, tedy formy, v nichž je dominantou vokální umění. Stranou však nezůstávají ani hudba symfonická, instrumentální či komorní, prostor zde nachází balet stejně jako koncerty chrámové, promenádní nebo i přesahující do jiných žánrů.
 
Soubor muzikálu připravil koncert s názvem GALA MUZIKÁL, ve kterém zazní písně z nejslavnějších  muzikálů. Znáte je všichni. West Side Story, Evita, Kočky, Edith a Marlene, Jesus Christ Superstar, Rebecca, Producenti Premiéry měly v nejslavnějších muzikálových divadlech světa – a mnohé melodie z nich se již staly nesmrtelnými. Dramaturgie scénického koncertu je průřezem uplynulého desetiletí muzikálového souboru Národního divadla moravskoslezského. Dramaturgie Michal Prostějovský, Hana Nováková, Jakub Žídek. Režie Gabriela Petráková, dirigent Jakub Žídek, choreografie Jana Tomsová.
 
 
Návštěva Smetanovy Litomyšle bývá nevšedním zážitkem, kromě zajímavé dramaturgie a špičkových interpretačních výkonů nabízí pobyt mimo ruch a shon metropole, v místě s mimořádným géniem loci. Na několika stovkách metrů projdete v Litomyšli staletími. Od středověkého hradiště na hranici Čech a Moravy ušlo město dlouhou cestu. A spolu s ním kráčely vždy i osobnosti zásadně ovlivňující chod národních dějin. Jejich šlépěje jsou ve městě dodnes patrné – i ony zde kdysi čerpaly z pramene lázní ducha.
 
Foto Martin Kusyn,
10 LET MUZIKÁLU V OSTRAVĚ
Gala muzikál uvedeme 17. června 2022 ve 20.30 hodin na Zámeckém nádvoří v Litomyšli. Srdeně zveme!