TOMÁŠ ŠELC
baryton
 
Tomáš Šelc je absolventem VŠMU v Bratislavě ve třídě Petera Mikuláše a operního zpěvu a sborového dirigování na Konzervatoři v Bratislavě. V roce 2013 získal cenu Studentská osobnost Slovenska za období 2013/2014 v kategorii Hudba a umění.
Věnuje se duchovní hudbě, písňové tvorbě, opeře i operetnímu žánru. Od roku 2006 se pravidelně účastnil domácích i zahraničních mezinárodních pěveckých soutěží (Vráble, Trnava, Karlovy Vary, Kroměříž, Olomouc, Eger, Praha, Mnichov, Berlín), na kterých získal první (8krát), druhé i třetí místo a několik mimořádných ocenění poroty. 
Představil se na prestižních koncertních pódiích a mezinárodních festivalech (Bratislavské hudební slavnosti, Středoevropský festival koncertního umění v Žilině, Musica Nobilis, Velikonoční festival duchovní hudby, Pražské jaro, Johannesburský mezinárodní Mozartův festival, Velikonoční festival Ludwiga van Beethovena, Wratislavia Cantans, Festival de Santander, Schleswig-Holstein Musik Festival a další). Absolvoval mistrovské kurzy zaměřené na interpretaci barokní hudby pod vedením Petera Schreiera v Lubeku. 
Spoluúčinkoval na světových premiérách děl Jorgeho Bossa a Vladimíra Godára. Realizoval nahrávky pro vydavatelství Hänssler Classic (Fauré: Requiem), Pavian Records (Godár: Querela pacis), Accent (Zelenka: Italian Arias), Phaedra (Ján Levoslav Bella) a v roce 2013 vydal v Pavian Records své první profilové CD – Biographie. V roce 2013 vydal v Music Forum své druhé profilové CD Ave Maria et alia opera musicasacra (nominované na album roku 2013 v soutěži Radio Head Awards). 
Je členem prestižních sborových a ansámblových seskupení: Collegium Vocale Gent, Clemencic Consort, Taverner Consort, Savaria Baroque Orchestra.
Od roku 2013 ztvárnil v Národním divadle Brno a ve Slovenském národním divadle v Bratislavě barytonové role v operách Don Giovanni, Maria di Rohan, La clemenza di Tito, Král Teodor v Benátkách, Carmen, Salome a Gianni Schicchi.
 
Aktualizace prosinec 2017
 
Obsazení - Sezóna:
TRIPTYCH – SESTRA ANGELIKAMaestro Spinelloccio, lékař
Ser Amantio di Nicolai, notář
IFIGENIE V AULIDĚAgamemnon, mykénský král
Fotografie - Sezóna:
IFIGENIE V AULIDĚ
Tomáš Šelc (Agamemnon, mykénský král), David Szendiuch (Kalchas, nejvyšší kněz)
Foto: Martin Popelář
IFIGENIE V AULIDĚ
… zapomínáš na to, že jsem pánem celého Řecka, že jen s bohy samotným účtuji své činy, …

Tomáš Šelc (Agamemnon, mykénský král), James Kryshak (Achilles), Martin Blaževič (Arkas, setník), Karolína Plicková (Iphigenia, jejich dcera)
Foto: Martin Popelář
IFIGENIE V AULIDĚ
Zachránit život, který patří bohům! Smím snad obětovat blaho Řeků a jejich velký osud?
Mám se vystavit Achillově potupě?

Tomáš Šelc (Agamemnon, mykénský král), Martin Blaževič (Arkas, setník), Karolína Plicková (Iphigenia, jejich dcera)
Foto: Martin Popelář
IFIGENIE V AULIDĚ
Svou dceru? Třesu se! Iphigenie! Běda!
Ověnčena květinami, ta neposkvrněná hruď nabízí se vražedné oceli, …

Tomáš Šelc (Agamemnon, mykénský král)
Foto: Martin Popelář
IFIGENIE V AULIDĚ
Janja Vuletic (Klytemnestra, královna), Tomáš Šelc (Agamemnon, mykénský král)
Foto: Martin Popelář
IFIGENIE V AULIDĚ
Tomáš Šelc (Agamemnon, mykénský král), Karolína Plicková (Iphigenia, jejich dcera), Janja Vuletic (Klytemnestra, královna)
Foto: Martin Popelář
IFIGENIE V AULIDĚ
Jaroslav Březina (Achilles), Karolína Plicková (Iphigenia, jejich dcera), Nikola Novotná (Artemis, bohyně), David Szendiuch (Kalchas, nejvyšší kněz), Martin Blaževič (Arkas, setník), Janja Vuletic (Klytemnestra, královna), Tomáš Šelc (Agamemnon, mykénský král)
Foto: Martin Popelář