NDM extra v sezóně 2018/2019
 
od 23. do 24. srpna 2019 od 17.00 do 12.00 hodin v Divadle Jiřího Myrona a v Divadle „12“
 
Ostravské dny jsou festivalem avantgardní, experimentální a originální hudby 20. a 21. století, kterou uvádí hlavně v českých a světových premiérách. Toto bienále se letos koná podesáté, a to od 22. do 31. srpna. Nenechte si ujít mimořádný 18hodinový maraton s názvem 1080 MINUT, který se bude konat poprvé. Dlouhý večer, náročnou noc a kus dalšího dne budou mít před sebou návštěvníci z pátku 23. na sobotu 24. 8. Část maratonu bude probíhat v Divadle Jiřího Myrona a v Divadle „12“.
  
Více informací naleznete zde a také na www.newmusicostrava.cz.
 
od 2. července do 2. srpna 2019 v 19.00 hodin (rumunská linie) a ve 20.30 (domácí linie) v Divadle „12“
 
Největší středoevropský literární festival proběhne letos po desáté v Ostravě. MAČ se stal hlavní literární událostí města. Celý červenec nabízí denně dvě setkání se současnými spisovateli (např. Magdaléna Platzová, Tereza Semotamová nebo David Zábranský). Zahraničními hosty festivalu budou rumunští literáti, „Dvanáctka“ jich dohromady přivítá jedenatřicet. Čtení zahraničních autorů jsou tlumočená.
  
Více informací na www.autorskecteni.cz.
 
17. června v 18 hodin v Divadle „12“
 
Již od roku 1990 se pravidelně na vlnách Českého rozhlasu vysílá muzikálový magazín Muzikál expres, jehož zakladatelem je Michael Prostějovský, který je téměř deset let také stálým spolupracovníkem našeho souboru opereta/muzikál. Muzikál expres je pak i mediálním partnerem tohoto souboru. Proto se tentokrát pořad poprvé vysílá živě z nového Divadla „12“ na vlnách Českého rozhlasu Ostrava, a to za přítomnosti diváků.
 
Hosty večera budou Martina Šnytová, skupina 5PAK (Juraj Čiernik, Radek Melša, Jaroslav Rusnák, Adam Živnůstka a Tomáš Krpec). Všichni budou vyprávět a živě zpívat za klavírního doprovodu hudebního ředitele souboru Jakuba Žídka. Za kulisy divadla pak posluchače a diváky zavede šéfka souboru Gabriela Petráková.
 
Muzikál expres z Ostravy s Michaelem Prostějovským uvádí Pavel Bár, který je málem deset let rovněž jeho spoluautorem.
 

Předpremiérová beseda k inscenaci ROBERT ĎÁBEL
6. června 2019 v 16 hodin v DOMĚ KNIHY KNIHCENTRUM

Setkání s inscenačním týmem a představiteli hlavních rolí u příležitosti premiéry operní inscenace ROBERT ĎÁBEL.

Beseda probíhá ve spolupráci s Domem knihy Knihcentrum.

Hosté:
Dominik Beneš, režisér,
Adam Sedlický, dirigent,
Jana Sibera, Isabella, Jose Manuel, Robert, Miloš Horák, Bertram
a Eva Mikulášková, dramaturgyně opery NDM.
 
OPERNÍ SIRÉNY 25. – Meyerbeer a francouzská opera
5. června 2019 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Hosté:
Milan Pospíšil, muzikolog zabývající se francouzskou operou,
Marie Kala, překladatelka francouzských operních libret,
David Janošek, scénograf inscenace opery Robert ďábel
a Eva Mikulášková, dramaturgyně opery NDM.
 
Vernisáž výstavy MADE IN UPPER SILESIA
23. května v 17 hodin v Galerii Opera
 
Ve čtvrtek 23. 5. 2019 v 17 hodin se uskuteční ve foyeru Divadla Jiřího Myrona vernisáž výstavy 
Made in Upper Silesia. Vystaveny budou fotografie hornoslezských studentů.
 
15. května 2019 v 19 hodin v Divadle „12“
 
Situační koncert cimbalisty, skladatele a performera Daniela Skály a jeho přátel. Akční, komunikativní, nevšední a hlavně zážitkový nově v produkci Ateliéru pro divadelní vzdělávání.
 
Daniel Skála, patří mezi špičkové profesionální hráče na cimbál, který získal řadu cen na různých mezinárodních soutěžích. Věnuje se především umělecké hudbě období baroka a zejména hudbě současné. 
 
Daniel Skála obdržel v letošním roce v kategorii artificiální hudba „Instrumentalista roku" Cenu Jantar za produktivní uměleckou činnost a mimořádnou impulzivní interpretaci.
 
Vernisáž výstavy Jiřího Davida: OBRAZY / KDYŽ JSEM ODCHÁZEL, PŘICHÁZEL JSEM
pondělí 13. května 2019 v 18 hodin v Galerii současné malby / v 19 hodin v Galerii Dole
 
Vernisáž výstavy se uskuteční 13. května 2019 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka a v 19 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia.  Výstava v Divadle Antonína Dvořáka potrvá do 21. června 2019.
 
Jiří David (* 1956, Rumburk) patří do Ostravy jako mour do kamen. V tomto strhaném a vzdorujícím městě prožil formotvorné roky. Ostravu opustil až s odchodem na pražskou akademii, aby se sem takto fragmentárně, útržkovitě, roztržitě a výstavně vrátil, a právě teď se vrací do Divadla Antonína Dvořáka. 
 
Výstavní projekt je realizován ve spolupráci s kurátorem Martinem Dostálem a s Antikvariátem a klubem Fiducia za finanční podpory statutárního města Ostrava.
 
Co vzrušuje dnešního teenagera?
čtvrtek 9. května v 17 hodin v Divadle „12"


Vzruš mě zločinem! Speciální předpremiérová moderovaná beseda v Divadle 12 realizovaná v koprodukci NDM Extra a Ateliéru pro divadelní vzdělávání, tentokrát k novému komornímu muzikálu Thrill me. Nejen na téma  "Co vzrušuje současnou mladou generaci" budou diskutovat jak samotní inscenátoři, tak psychologové. Besedu moderuje Sandra Procházková.
 
Vstup volný!
 
Projekt se koná ve spolupráci s Ateliérem pro děti a mládež při Národním divadle moravskoslezském.
 
čtvrtek 2. května 2019 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Hosté: Stanislava Hrušková, vedoucí Ostravského divadelního archivu,
Anna Pohl Sulská, archivářka
Eva Mikulášková, dramaturgyně opery NDM
 
Foto: Martin Straka
23. dubna 2019 v 19 hodin v Divadle „12“
 
Stojí sice k divákům zády, ale bez něho nedá orchestr ani ránu do bubnu! O kom je řeč? O dirigentovi přece!  Hudební ředitel souboru operety/muzikálu NDM Jakub Žídek se k vám postaví konečně čelem! Seznámit se s ním, s jeho cestou do vedení orchestru souboru NDM, ale také s dirigentskou profesí můžete i vy. Výjimečný podvečer s názvem „Bez taktovky" s Jakubem Žídkem poprvé už 23. dubna od 19 hodin v Divadle „12".

Dirigenta v tom nenecháme samotného. Potkáte se také se současnými členy souboru Hanou Fialovou a Tomášem Novotným.

Jakub Žídek bez taktovky, čelem k vám, v lehkém tónu i rytmu - jako pohodový moderátor, vlídný hostitel a také hudební doprovod hostů. Vzpomínat i zpívat budou Hana Fialová a Tomáš Novotný.
 
Vernisáž výstavy Alena Šourková: POETIKA VŠEDNÍHO DNE
10. dubna v 17 hodin v Galerii Opera
 
Galerie Opera v divadle Jiřího Myrona představuje unikátní výstavu fotografky a šéfredaktorky Aleny Šourkové. V nově objevených snímcích z 50. a 60. let minulého století lze vidět žensky osobitou dokumentární fotografii ze života dětí, život na vesnici, ale i pouliční fotografii. To vše v poetice všedního dne, který byl pro autorku typický.
 
Předpremiérová beseda k inscenaci JULIETTA aneb SNÁŘ
4. dubna 2019 v 16 hodin v Knihcentru
 
Setkání s inscenačním týmem a představiteli hlavních rolí u příležitosti premiéry operní inscenace JULIETTA aneb SNÁŘ.
 
3. dubna 2019 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Debatovat budou Aleš Březina, hudební skladatel a muzikolog, ředitel Institutu Bohuslava Martinů, SKUTR, režijní tandem: Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský a dramaturgyně opery NDM Eva Mikulášková.
 
Předpremiérová beseda k inscenaci DĚJ SE CO DĚJ (Anything Goes)
2. dubna 2019 v 16 hodin v Knihcentru
 
Setkání s inscenačním týmem a představiteli hlavních rolí u příležitosti premiéry inscenace DĚJ SE CO DĚJ (Anything Goes). Můžete se také těšit na hudební ukázku z připravované inscenace.
 
Vernisáž výstavy Petr Hajdyla: PRO-POLIS
11. března 2019 v 18 hodin v Galerii současné malby
 
Vernisáž výstavy se uskuteční 11. března 2019 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Výstavní projekt je realizován ve spolupráci s kurátorem Mgr. Martinem Mikoláškem za finanční podpory statutárního města Ostrava.
 
Opilý večer
8. března 2019 od 19:00 v baru Ve Dvanáctce
 
Nejste si zatím zcela jisti, co můžete od inscenace Opilých čekat, ale víte naprosto jistě, že název titulu se vám bezpečně trefuje do vkusu, a proto byste se rádi dozvěděli něco víc? Přijměte proto pozvání na OPILÝ VEČER, který se uskuteční v pátek 8. března od 19 hodin v baru Ve Dvanáctce. Těšit se můžete na barmanskou show a ochutnávku drinků, stejně jako na ochutnávku z připravované inscenace v podobě krátkých úryvků z úst našich Opilých herců. A pokud vám ani tohle jako lákadlo nestačí, otázky, které vám dosud nezodpověděl ani alkohol, ani život sám, vám na místě zodpoví inscenační tým!
 
Vernisáž výstavy Václav Podestát: V ZRCADLE OKAMŽIKU
7. března 2019 v 17 hodin v Galerii Opera
 
Soubor černobílých a barevných subjektivních fotografií oscilujících mezi realitou a fikcí. Autor je dlouholetým pedagogem Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě. Vernisáž výstavy se uskuteční 7. března 2019 v 17 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
6. března 2019 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Debatovat budou Jakub Klecker, hudební ředitel opery NDM, Jiří Habart, student oboru dirigování, Filip Urban, student oboru dirigování a dramaturgyně opery NDM Eva Mikulášková.
 
Osud OSUDU
20. února 2019 v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia
 
O pozoruhodném osudu pozoruhodného díla – čtvrté dokončené opery Leoše Janáčka OSUD, debatují muzikolog Jiří Zahrádka a ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, zároveň režisér inscenace této opery, kterou aktuálně uvádí Národní divadlo moravskoslezské.
 
Předpremiérová beseda k operní inscenaci Čtyřnotová opera
7. února 2019 v 16 hodin v Knihcentru
 
Opera napsána na čtyřech tónech
 
První operní premiéra v Divadle „12“! Setkání s inscenačním týmem u příležitosti premiéry inscenace Čtyřnotová opera.
 
6. února 2019 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Debatovat budou Eva Dřízgová-Jirušová, operní pěvkyně, Juraj Čiernik, režisér Čtyřnotové opery a dramaturgyně opery NDM Eva Mikulášková.
 
Předpremiérová beseda k inscenaci Král umírá
23. ledna 2019 v 17 hodin v baru Ve Dvanáctce
 
Setkání s inscenačním týmem u příležitosti premiéry inscenace Eugéna Ionesca Král umírá.
 
VERNISÁŽ VÝSTAVY LUKÁŠ HORKÝ: MOJE MĚSTO
Úterý 22. ledna v 17 hodin ve Foyer Divadla Jiřího Myrona
 
Vernisáž se mimořádně uskuteční v úterý 22. ledna.
 
Doktorand Institutu tvůrčí fotografie Lukáš Horký zachycuje různé aspekty města, v němž sám žije: zánik textilní továrny, městskou krajinu, prolínající se s okolní přírodou, každodenní život jeho obyvatel.
 
Výstava je realizována ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě. Vernisáž zahájí Jiří Siostrzonek.
 
Vernisáž výstavy Václav Buchtelík: Lež 1986
7. ledna 2019 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Výstava potrvá do 8. 3. 2019 a bude otevřena vždy hodinu před představením.
 
Výstavní projekt je realizován za finanční podpory statutárního města Ostrava.
 
Středa 12. prosince v 19 hodin v Divadle „12“
 
Třetí část cyklu scénických čtení Půl století historie ve třech večerech, který je součástí projektu Ostrava!!! 1918–2018Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy.
 
TRIPTYCH - předpremiérová beseda
Čtvrtek 6. prosince od 16 hodin v Knihcentru
 
Setkání s inscenačním týmem u příležitosti uvedení opery Triptych. Besedovat budou režisér inscenace Roman Polák, dirigent Tomáš Brauner, operní sólisté Tereza Maličkayová a Jiří Sulženko a dramaturgyně opery NDM Eva Mikulášková.
 
Beseda probíhá ve spolupráci s Domem knihy Knihcentrum.
 
OPERNÍ SIRÉNY ​20​. – ​Puccini a italská opera
5​​. ​prosince ​2018 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Hosté:
Marie Kronbergerová, pedagožka a překladatelka italských operních libret​
​Tomáš Brauner, dirigent​
Eva Mikulášková​, ​dramaturgyně opery NDM 
 
Sobota 17. listopadu 2018
 
Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků.
Noc divadel nabízí nevšední zážitky, jako jsou například workshopy pro děti i dospělé, prohlídky divadelních zákulisí, diskuze s herci, scénografy a režiséry a další formáty divadelních setkání, které v běžném programu nenajdete. Noc divadel v ČR, kterou koordinuje Institut umění – Divadelní ústav od roku 2013, se díky stovkám akcí ve zhruba 40 městech a místech ČR stala jedním z největších divadelních svátků v Evropě.

Program večera najdete zde.
 
*Změna programu vyhrazena.
 
Sobota 17. listopadu 2018 v 19 hodin v Divadle „12“
 
Druhá část cyklu scénických čtení Půl století historie ve třech večerech, který je součástí projektu Ostrava!!! 1918–2018. Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy.
 
OPERNÍ SIRÉNY 19. – První republika
7. listopadu 2018 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Hosté z katedry teorie a dějin umění Fakulty umění Ostravské univerzity:
Viktor Velek​muzikolog
Martin Čurda, muzikolog
Eva Mikulášková, dramaturgyně opery NDM 
Mimořádná hudební produkce: Tomáš Kura – zpěv, Ivo Morys – klavír
 
Neděle 28. října 2018 v 19 hodin v Divadle „12“
 
První část cyklu scénických čtení Půl století historie ve třech večerech, který je součástí projektu Ostrava!!! 1918–2018Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy.
 
Předpremiérová beseda k inscenaci ROK NA VSI
15. října 2018 v 16 hodin v KNIHCENTRU
 
Beseda s režisérem a inscenačním týmem při příležitosti premiéry dramatu Rok na vsi.
 
Beseda probíhá ve spolupráci s Domem knihy Knihcentrum.
 
Předpremiérová beseda k inscenaci OSUD
11. října 2018 v 16 hodin v KNIHCENTRU
 
Setkání s inscenačním týmem u příležitosti uvedení opery Leoše Janáčka OSUD. Besedovat budou ředitel NDM a režisér inscenace Jiří Nekvasil, hudební ředitel opery NDM Jakub Klecker a představitelé hlavních rolí Martin Šrejma a Linda Ballová.
 
Uvedením této opery se NDM stane celosvětově druhým divadlem, kde bylo uvedeno kompletní operní dílo Leoše Janáčka, a to navíc v roce 2018, kdy probíhají oslavy jeho životního jubilea.
 
Beseda probíhá ve spolupráci s Domem knihy Knihcentrum.
 
OPERNÍ SIRÉNY 18. – Hudební maraton Leoše Janáčka
3. října 2018 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Hosté: 
Ondřej Daněk Igor Františák, dramaturgové a organizátoři projektu, 
Martina Výrková, manažerka projektu
Eva Mikulášková, dramaturgyně opery NDM
 
Předpremiérová beseda k inscenaci KOČKY
18. září 2018 v 17 hodin v KNIHCENTRU
 
Setkání s režisérkou a s představiteli titulních rolí u příležitosti premiéry muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Kočky.
 
Beseda probíhá ve spolupráci s Domem knihy Knihcentrum.