ŽENSKÉ HRDINKY VE SVĚTOVÉ PREMIÉŘE BALETU KORZÁR
BALET / 13.9.2021

„Co vůbec žene korzára do jeho dobrodružství? Je to jen prostá touha po vzrušení, anebo je to hlubší potřeba bojovat s lidskou chamtivostí a zlobou a srážet je neúprosně do mořských vln?

„Shodli jsme se na tom, že náš korzár (vlastně korzárka) bude vnitřně neklidný jedinec, který si sám zvolil nelehký způsob života s vlastními zákony, protože stát se korzárem je vcelku přijatelná cesta, jak kormidlovat vlastní osud a uniknout životu, jejž společnost sešněrovává nesmyslnými konvencemi. Tak vznikla La-Mort-Rouge (Červená smrt) neboli Medora. Žena, která bude mít schopnost zjemnit drsnost příběhu, žena, která dokáže rozehrát pestřejší paletu představ a citů, tužeb a snů, pro něž neváhá nasazovat život, bojovat a dobývat, ale přitom neodmítá být sama dobývána. Naším záměrem bylo vyzvednout skutečnost, že ženská svoboda se nezískává v boji proti mužům ani naopak, ale že vzniká díky jejich vzájemné spolupráci a podpoře."
Céline Barcaroli, libretistka, dramaturgyně, asistentka režie
La-Mort-Rouge/Medora Gulnara Cassandra
 
Kostýmní návrhy Anna Kontek
Foto Serghei Gherciu
 
Kostýmní výtvarnice Anna Kontek se inspirovala piráty, které můžete vidět ve filmech, nebo dokonce ve videohrách. „Nechtěli jsme kopírovat tradiční styl kostýmů obvykle navrhovaných pro tento balet. Domníváme se, že každá postava na jevišti je samostatnou postavou a ve skupině má svou vlastní, nezaměnitelnou identitu a to vše se odráží v kostýmu a v tanečním výraze."
Michel Bejar, choreograf
 
Scéna Davida Baziky ve stylu Pirátů z Karibiku koresponduje s romantickým příběhem baletu. Podívejte se, jak taková náročná stavba scény probíhá...
 
Těšíme se na Vaši návstěvu!