NA CENU JANTAR V BALETNÍ KATEGORII JSOU NOMINOVÁNÍ ČTYŘI TANEČNÍCI Z NDM
BALET / 22.2.2023
Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar zveřejnili nominace v oboru baletu a tanečního divadla. Odborná porota rozhodla nominovat čtyři taneční výkony, a to ze dvou baletních inscenací NDM – CARMEN a LOUSKÁČKA – VÁNOČNÍ KOLEDY.
 
Porota Cen Jantar pracovala ve složení Ivan Hurych, Jan Kolda, Ivanka Kubicová, Zdeněk Prokeš a Roman Vašek. Zdůvodnění nominací je následující:
Natalia Adamska za titulní roli v inscenaci CARMEN v choreografii Jiřího Pokorného: Carmen je první velkou příležitostí mladé polské tanečnice na ostravské scéně a hned jde o výkon mimořádný. Skvěle si porozuměla s náročným současným pohybovým slovníkem Jiřího Pokorného. V jejím pojetí je titulní postava sebevědomou dívkou žijící přítomností, která miluje dle aktuálního rozpoložení a situace. V podání Natalie Adamské jde o zvláštní rozpor, kdy křehká tanečnice často uzurpuje veškerou pozornost. Jako by život její Carmen byl rychlou jízdou, která může v každém okamžiku skončit fatálním nárazem.
Eleonora Ancona za roli role Kláry Cratchitové/Kláry ve snu v inscenaci LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ KOLEDA v choreografii Youri Vámose: Italská rodačka Eleonora Ancona disponuje precizní klasickou baletní technikou a v roli Kláry působí velmi přesvědčivě. Zaujme již v první části baletu příjemným dojmem. Velké pas de deux ve druhém jednání i přes náročnou choreografii a množství obtížných zvedaček zvládá bez zjevných zaváhání. Jedná se o excelentní vyzrálý výkon. Divákům tak poskytuje hluboký umělecký zážitek.
Natalia Adamska – CARMEN Eleonora Ancona – LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ KOLEDA
Francesco Fasano za roli Dona Josého v inscenaci CARMEN: Italský tanečník Francesco Fasano je nominován za výkon v roli Dona Josého v baletu Carmen s přihlédnutím k rolím v baletu Louskáček – Vánoční koleda (Bob Cratchit, Ďábel, Ruský tanec). V technicky brilantním provedení svých tanečních partů dokáže pohybově i výrazově rozlišit charakter jednotlivých postav, každá má svůj konkrétní tvar a výraz, jsou rytmicky přesné, muzikální a působivé svou pohybovou plasticitou a pohybovým detailem. Dokáže skvěle ovládat své skvěle vyškolené tělo, a tak může dokonale realizovat záměr choreografa.
Rei Masatomi za roli Escamilla v inscenaci CARMEN: Rei Masatomi je mladý tanečník pocházející z japonské Ósaky, který působí v NDM již od roku 2014 nejprve jako demisólista a od roku 2022 jako první sólista baletu. Přesvědčil, že je tanečníkem, který na sobě neustále pracuje a vyniká tak výbornou taneční technikou a výrazovými prostředky. Skvěle zvládá techniky klasického i moderního tance a také partnerské zručnosti, na nichž staví svůj výkon v roli Escamilla.
Francesco Fasano – CARMEN Rei Masatomi – CARMEN
Šestý ročník udílení Cen Jantar se bude konat 17. dubna 2023 v Domě kultury Poklad. Více inforamcí ZDE.