SOUBOR BALETU V PÁTEK PŘEDSTAVÍ CARMEN VE STAVOVSKÉM DIVADLE V PRAZE
BALET / 29.2.2024
Baletní inscenace CARMEN se čtyřmi cenami ovládla 10. ročník soutěžní přehlídky současné české taneční tvorby Balet 2023. Soubor získal hlavní cenu soutěže za inscenaci v choreografii Jiřího Pokorného a v pátek 1. března 2024 se s inscenací představí ve Stavovském divadle.
 
Dalšími oceněnými z přehlídky Balet 2023 jsou vedle choreografa Jiřího Pokorného držitelka Ceny Thálie (2022) Natalia Adamska a držitel Ceny Jantar (2022) Francesco Fasano – za nejlepší sólový výkon pro představitele hlavních rolí. Za světelný design ke Carmen pak byla oceněna scénografka a světelná designérka Loes Schakenbos. „Počet soutěžních inscenací byl ve srovnání s minulými léty vyšší a o to víc nás těší úspěch naší Carmen,“ říká šéfka ostravského souboru Lenka Dřímalová. Přehlídka, které se mohou zúčastnit baletní soubory působící v divadlech, nezávislé a jiné profesionální taneční soubory v České republice, se od roku 1992 konala každé tři roky. Od letoška ji má Asociace tanečních umělců v plánu pořádat nově coby bienále.
 
V pátek večer se soubor baletu Národního divadla moravskoslezského s touto mimořádně úspěšnou inscenací představí ve zcela vyprodaném Stavovském divadle, kde svá ocenění z přehlídky Balet 2023 slavnostně převezme. Gratulujeme!