RÁDCE: VÝMĚNA ROLÍ SPISOVATELE A DIKTÁTORA
ČINOHRA / 18.10.2019
S nákupem vstupenek neotálejte – už pouze 6 repríz (!) čeká černou komedii s názvem RÁDCE. Autorem textu je přední dramatik a filmový scenárista John Hodge, autor scénářů k filmům Trainspotting či Pláž.
 
Píše se rok 1938 a uznávaný a slavný ruský dramatik Michail Bulgakov byl právě informován, že jeho poslední hra byla zakázána. Aby Bulgakov ochránil svoji rodinu, dílo i holý život od dalších tvrdých existenčních těžkostí způsobených perzekucí komunistického režimu, souhlasí s tím, že během jednoho měsíce napíše oslavnou hru o Stalinovi. Jak se ale ukazuje, je to úkol těžší, než se původně zdálo. Proto jej tajně zastoupí sám velký generalissimus, kterého ale tvorba natolik pohltí, že nestíhá rozlehlé říši vládnout… A tak, aniž by o to zpočátku usiloval, za Stalina začíná Sovětský svaz řídit právě Bulgakov… Fantaskní, ironická, důvtipná i naléhavá černá komedie o morbidní spolupráci Stalina a Bulgakova může začít!
 
Ústřední dvojici postav ztvárňují František Strnad (Michail Bulgakov) a Vladimír Čapka (Josef Stalin).
 
 
Hodgeova hra RÁDCE si ihned po svém prvním uvedení v roce 2011 získala širokou diváckou oblibu a také se dočkala nebývale kladného přijetí odbornou divadelní veřejností, o čemž svědčí fakt, že byl text v roce 2012 oceněn prestižní Cenou Laurence Oliviera v kategorii nejlepší nová hra.
(ag)