SLAVNÉ ČEŠKY V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
ČINOHRA / 4.10.2021

Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského Vás zve na říjnové reprízy inscenace ČEŠKY KRÁSNÉ, ČEŠKY MÉ!

Oceňovaný polský dramatik Piotr Rowicki napsal hru přímo na tělo souboru činohry NDM. Ve svém neotřelém pohledu mapuje české a československé dějiny 20. století skrze osudy našich významných  hrdinek. V inscenaci se Vám představí Lada Bělašková coby Marta Kubišová, Petra Kocmanová jako Ivana Trumpová, Sára Erlebachová v roli Lídy Baarové, Aneta Klimešová jako Věra Čáslavská a Martinu Navrátilovou ztvární host souboru Kateřina McIntosh. V inscenaci se objeví i mužské postavy v podání Martina DědochaRoberta FintyPetra Panzenbergera a Víta Rolečka.
 
„Výběr hereček je naprosto zásadní a v žádném případě režisér nešlápl vedle. V této inscenaci se představí mladá generace velmi zajímavých herců, kteří se na jevišti cítí dobře a předávají hledišti to pravé ořechové.
 
Foto Radovan Šťastný
 
Záměrně jsem si nechala muže na závěr, protože ti si zasloužili velké finále. Díky čtyřem vynikajícím hercům tvoří rovnováhu mezi dvěma světy, které jsou tak rozdílné, že se vzájemně krásně doplňují. (..) Pánové měli těžkou roli, museli ustoupit svým ženským kolegyním, protože představení je o ženských hrdinkách. Nicméně dokázali to s noblesou, lehkou žárlivostí, obdivem, bojovností i sympatickou ústupností.
Češky krásné, Češky mé je inscenace, která do Divadla Antonína Dvořáka přináší nový vítr. Je příjemné vidět tolik mladých talentovaných herců najednou a ještě příjemnější je vědomí, že můžeme čerpat z vlastní historie, abychom si to češství stále mohli uvědomovat, ať už se nám líbí, nebo ne. A když už z něj nečerpáme my, tak je příjemné vědět, že máme sousedy, kteří se na nás umí podívat právě takovým způsobem."
Evelína Vaněk Síčová, 27. 9. 2020, ostravan.cz.