OHLÉDNUTÍ ZA SOBOTNÍ ČINOHERNÍ PREMIÉROU LATERNY
ČINOHRA / 8.11.2021

Klimszova LATERNA ve Dvanáctce otevírá vnímavému publiku neznámý vnitřní svět divadla... Další úspěšná premiéra je za námi!

„Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě uvedlo v sobotu ve svém komorním divadelním prostoru, v Divadle Dvanáctka, světovou premiéru jevištního ztvárnění textu Janusze Klimszy Laterna v režii autora. (...) Janusz Klimsza je profesí divadelní režisér. Je to však zároveň velmi osobitý dramatik, spisovatel a básník. Pamětníci vědí, že je i výborným hercem. Rozhodně je to výrazná a charismatická osobnost. A právě Janusz Klimsza občas vyprávěl svým kolegům, co ho napadalo při studování různých divadelních her, jaké záludnosti v jejich interpretaci objevil. (...) Laterna by však byla nezajímavá, kdyby měla jedno téma. Naopak, zajímavá je tím, kolik témat jednotlivé obrazy, ve kterých se propírají scény z Jiráskovy Lucerny, otevírají. Právě tady dochází na skutečné divadlo. Právě tady dostává prostor herectví, ve všech čtyřech případech jednotlivých protagonistů herectví velmi vysoké úrovně. (...)
 
Hra je napsána pro čtyři postavy. Roli režisérky svěřil Klimsza Anitě Krausové, herečce známé z řady alternativních scén. (...) Když David Viktora mluví o vodnících jako o křížencích lidí a plazů a předvádí jejich vnitřní hnutí a pocity i dopady lidského prostředí na jejich tělesné schránky, je to velmi uhrančivý výkon. Stejně tak Petr Houska v okamžicích, kdy si hraje na typického českého muzikanta ze rčení „Já nic, já muzikant“ a poskakuje přitom v karikatuře poskoka a vlezdoprdelky, je velice přesvědčivý, a přitom úžasně komický. Podobných míst bychom našli u jednoho i druhého představitele mužských rolí mnoho. Nejsilnější okamžik Anety Klimešové přichází v okamžiku jejího monologu a vstoupení Haničky z Jiráskovy Lucerny do nitra staleté lípy (...) Klimešová je té chvíli velice přesvědčivá, upoutává na sebe veškerou divákovu pozornost a nutí ho při tom nejen zírat, ale i myslet. (...)
 
Foto Radovan Šťastný
Laterna Národního divadla moravskoslezského je určena vnímavým a hloubavým divákům. Právě takové velice potěší. Je také dokladem toho, že ve Dvanáctce se nejen výborné divadlo hraje, ale také se tam o divadle prostřednictvím v místě uváděných titulů do hloubky přemýšlí. Ostrava (a nejen ona) i díky své nejen divadelní, ale zejména sociální a politické minulosti, takové místo velice potřebuje pro svoji budoucnost. A Dvanáctka jí ho dává."
Ladislav Vrchovský
(ostravan.cz, 7. 11. 2021)
 
Nejbližší reprízy uvedeme 9., 16. a 28. listopadu od 19 hodin v Divadle  „12“. Těšíme se na Vaši návstěvu!