OHLÉDNUTÍ ZA ÚSPĚŠNOU ČINOHERNÍ PREMIÉROU REVIZORA
ČINOHRA / 15.11.2021
Štěpánkův REVIZOR je tak napěchován divadelním kumštem, že se do něj víc už nevejde... Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského má za sebou další úspěšnou premiéru!
 
„Režijně-dramaturgický tandem činohry NDM Štěpánek-Gold zde jasně a srozumitelně dávají najevo, co si myslí o velké části politiků a vysokých funkcionářů v současné České republice. Režisér jde v Revizorovi cestou groteskního zvýraznění vlastností každé postavy. A herci jeho zadání plní dokonalým způsobem.
 
Foto Martin Kusyn
 
Vladimír Polák jako místní hejtman v malém venkovském městě opět předvádí všechno, díky čemu patřil, a jak nyní dokazuje, stále patří, mezi nejvýraznější komiky ostravské činohry. Jeho hejtman je ukázkou nejhorších vlastností vysokého funkcionáře. Hejtmanovu ženu Annu hraje Petra Kocmanová. Herečka ve výrazné karikatuře předvádí skvělým způsobem omezenou a navýsost hloupou ženu, bez skrupulí podvádějící svého manžela. Jejich dceru Marju hraje Sára Erlebachová. Už první krůčky Marie vstupující na scénu říkají o této postavě vše: je to naprosto duchaprázdná koketa, toužící pouze po sňatku s někým, co něco znamená. Tomáš Jirman hraje školního inspektora Chlopova. Jeho Chlopov je do poslední kůstky v těle prolezlý strachem z jakéhokoliv nadřízeného, který by ho mohl pro neschopnost zbavit funkce. (...) Okresní soudce Ljapkin-Ťapkin v podání Vladimíra Čapky je schopen na objednávku udělat vše, co si někdo shora přeje. K takovému názoru ve vztahu k úrovni soudnictví není co dodat. Jan Fišar hraje na první pohled ustrašeného a do koutka zalezlého správce chudinského ústavu Zemljaniku. Stačí však jediná příležitost, a je z něj udavač schopný udat každého včetně svého chlebodárce. (...) Hlavní postavu hry, bezvýznamného petrohradského úředníčka Chlestakova, hraje Petr Panzenberger. Na rozdíl od všech ostatních je mnohem civilnější v projevu. Tento kontrast je však velice funkční. Vychází tím totiž velmi srozumitelně najevo Chlestakovova schopnost využít každé příležitosti k vlastnímu obohacení. (...) Je to mistrné vyjádření samotného Gogolova přání, jak má jeho Chlestakov vyznít. Osipa, sluhu Chlestakova, hraje Martin Dědoch. Také on využívá minimum hereckých prostředků k přesnému vyjádření smyslu své postavy. (...)
 
Foto Martin Kusyn
 
Premiérové publikum odměnilo herce tak dlouho trvajícím a hlasitým potleskem ve stoje, až sami účinkující museli tyto ovace ukončit tím, že po několikátém poděkování úklonou na jeviště už v rozsvíceném sále Divadla Antonína Dvořáka nepřišli. Podobný úspěch činoherní premiéry se v paměti pamětníků hledá vskutku složitě."
Ladislav Vrchovský
(ostravan.cz, 14. 11. 2021)
 
Přijďte se pobavit do Divadla Antonína Dvořáka! Těšíme se na Vaši návštěvu v nejbližších reprízách, 16. a 28. listopadu, 17. a 30. prosince 2021.