HODNÝ PAN DOKTOR – LASKAVÁ KOMEDIE PODLE POVÍDEK A. P. ČECHOVA V DIVADLE „12“
ČINOHRA / 16.12.2021
HODNÝ PAN DOKTOR měl v Divadle „12“ premiéru před dvěma lety. Na scénu Národního divadla moravskoslezského se tak vrátil po jednačtyřiceti letech, a to opět v režii Bedřicha Jansy.
 
„Povídky Neila Simona nalezly inspiraci u samotného Antona Pavloviče Čechova a vzhledem k tomu, že ani tento autor zrovna nepatří mezi opomíjené, diváci si užívají dvojnásobnou dávku radosti. (...) Jakmile si vás všimne také David Viktora coby vypravěč a průvodce povídkami, hned vás pozve do svého bytu, myšlenek i světa na konci hrotu pera. Zavede vás do zákoutí lidského charakteru a dokáže se převtělit také do dalších postav. Jeho nadhled, příjemná dikce a napětí vytvářející načasování provází diváky po celou dobu, aby se s nimi vypravěč i náležitě rozloučil s grácií doby, která je laskavá a slušná. (...) Všechny herce spojuje brilantní smysl pro komično a chameleonskou přeměnu, která má na malé scéně o to větší hloubku, protože se veškerá mimika nemíjí účinkem a neuniká pohledu nikoho z hlediště. Diváci se baví, tají dech a při některých situacích i trpí se soucitným pohledem. Představení vás totiž strhne a blízkost přirozeného herectví vám dává pocit, že jste opravdu na návštěvě u pana vypravěče a fandíte hlavnímu hrdinovi i přesto, že v předešlé povídce nebyl za klaďase. Výběr herců se více než povedl. Jednotlivé postavy by se daly popsat jako učebnicové archetypy. 
 
Foto Radovan Šťastný Foto Martin Kusyn
 
(...) Hodný pan doktor patří mezi hry, které budete chtít vidět i vícekrát. Ať už proto, abyste se znovu ponořili do laskavé představy o dobrých koncích, nebo abyste si udělali výlet do doby, kdy dámy chodily v róbách s peřím a pánové ve fracích. Anebo se prostě jen budete chtít bavit, protože díky režiséru Bedřichovi Jansovi se bavit budete náramně."
Evelína Vaněk Síčová
(ostravan.cz, 8. 11. 2019)
 
Foto Martin Kusyn
 
Přijďte se pobavit do Divadla „12“. Těšit se můžete na Alexandru Gasnárkovou, Renátu Klemensovou, Petra Panzenbergera, Stanislava ŠárskéhoDavida Viktoru a Vlastimila Ondrušku (hudební doprovod). Komedii pro Vás hrajeme již tuto sobotu 18. prosince 2021 v 19 hodin. Nejbližší reprízy, na které si již nyní můžete zakoupit vstupenky, jsou 6. ledna, 13. a 19. února 2022.