LOJZEK LAPÁČEK MÁ NA KONCI LEDNA SVOU SVĚTOVOU PREMIÉRU
ČINOHRA / 21.1.2022
Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského chystá na konec ledna světovou premiéru inscenace NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY. 
 
Nová inscenace souboru činohry vznikla dramatizací jednoho z nejvýznamnějších románů o Ostravě, který originálním způsobem vypráví příběhy obyvatel na pozadí historie fotbalového klubu. Autorem divadelní adaptace je Tomáš Vůjtek, jenž se na inscenaci podílí i jako dramaturg, režie se ujal Janusz Klimsza. Titulní roli, která je zároveň i spisovatelovým alter egem, ztvární Robert Finta, jehož prostřednictvím se Ota Filip konečně vrátí do svého rodného města! Přijďte ho přivítat, nudit se rozhodně nebudete!
 
 
Lojzek se narodil ve chvíli, která rozhodla o postupu fotbalového mužstva F. C. Slezská Ostrava do vyšší soutěže, a soutěživí hráči klubu, jehož jednatelem byl Lojzkův otec a jejichž trenky prala Lojzkova maminka, citelně zasáhli do Lojzkova života stejně jako jeho alkoholu zcela propadlá babička, vdova po rakousko-uherském rytmistrovi, jenž se Lojzkovi zjevil až po své smrti, aby mu vojensky rázně připomněl, že povinností vnuka je postarat se o převoz ostatků v USA zesnulého děda do jím určeného Krakova, což byl úkol neméně složitý jako doba, v níž měl být vykonán, ale Lojzek měl naštěstí štěstí, neboť všechny těžkosti této těžké doby mu pomáhala překonat jeho žena Anka, která své životní zkušenosti získala nejprve jako lehká děva, která posléze zvážněla a stala se uvědomělou soudružkou, jak si to tehdy doba žádala, a jako charakterní herečka, poplatná dobovému vkusu, pomáhala Lojzkovi přežít všechny rozmary, které s sebou doba nesla, a motivovala ho svou láskou dokonce i k tomu, aby neskončil pod koly „našich“ tanků, které doba v roce 1945 a 1968 vyslala, aby osvobodily Ostravu, tu „prdel plnou uhlí“, od všeho dobového zla.
Výše uvedené souvětí ve vší pádné stručnosti shrnuje příběh Lojzka Lapáčka, hlavního hrdiny románu spisovatale Oty Filipa, o kterém se více dočtete v našem e-magazínu!
 
Prohlédněte si první fotografie ze zkoušení připravované inscenace, které zachytil fotograf Martin Kusyn.
Foto Martin Kusyn
Světová premiéra se uskuteční 29. ledna 2022 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.