DIVALO JIŘÍHO MYRONA BUDE V PÁTEK VEČER PATŘIT LOJZKOVI LAPÁČKOVI
ČINOHRA / 13.10.2022
Činohra Národního divadla moravskoslezského zve diváky na představení inscenace NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY. „Ostravský“ román Oty Filipa (1930–2018) uvedeme v pátek večer v Divadle Jiřího Myrona.
 
Pro činohru Národního divadla moravskoslezského přepsal rozsáhlé dílo do jevištní podoby dramatik Tomáš Vůjtek (1967). Režisér Janusz Klimsza svěřil hlavní roli Lojzka Lapáčka, který „umí létat a rozmlouvá s mrtvými“ a který příběh ze svého pohledu vypráví, Robertu Fintovi. Světová premiéra proběhla 29. ledna 2022 v Divadle Jiřího Myrona. Inscenátoři dali hře podtitul Fotbalový driblink napříč dějinami 20. století. Děj se odehrává na pozadí vzniku a vzestupu místního fotbalového klubu, který ne náhodou výrazně připomíná slavný Baník...
 
Foto Martin Kusyn
Novinář a spisovatel Ota Filip stvořil Lojzka ve své hlavě už na samotce ostravského vězení, kam se dostal poté, co napsal a komunistickým pohlavárům odeslal protestní list k prvnímu výročí sovětské okupace Československa v srpnu 1969. V roce 1970 byl Ota Filip odsouzen. Po návratu z vězení příběh během dvou měsíců hodil na papír a v obavě z domovní prohlídky odeslal tajně svým německým přátelům, kde se podařilo román vydat ve dvou dílech v letech 1972 a 1974. V roce 1974 po nátlaku Státní bezpečnosti emigroval do Německa i se svou rodinou.
 
Vážení diváci, těšíme se na Vaši návštěvu v pátek 14. října od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona!