DERNIÉRA BOUŘLIVÉ PLAVBY V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA!
ČINOHRA / 29.4.2023
Činohra Národního divadla moravskoslezského zve diváky na derniéru britské konverzační komedie Toma Stopparda BOUŘLIVÁ PLAVBA, kterou uvedeme 2. května 2023 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Děj se odehrává na zaoceánské lodi, která vyplouvá z anglického přístavu a míří do New Yorku. Na palubě je dvojice dramatiků, kteří musí během čtyřdenní plavby dokončit text nové hry, jenže jim chybí začátek i konec. (...) Režisér Vojtěch Štěpánek tentokrát zvolil žánr grotesky. Samotný text k tomu vlastně vybízí. Vše, co se děje před očima diváků, běží ve velice rychlém tempu, jednotliví protagonisté v řetězu ztřeštěných situací jsou ale důsledně vedeni k pointám, ať už konverzačním, nebo situačním. Každá z nich končí výbuchem smíchu v hledišti. (...) Dvojici dramatiků Turaie a Gala svěřil režisér Martinu Dědochovi a Robertu Fintovi. Dědochův Turai vypadá zpočátku jako ten, který nese hlavní odpovědnost za napsání hry. Turaiova zvyšující se frustrace z toho, že už druhý i třetí den si stále nemůže vypít vytouženou sklenku koňaku, je jistou hlavní osou, na kterou Martin Dědoch zavěšuje humorné repliky. Robert Finta opět předvádí další ze svých skvělých činoherních kreací vyšperkovanou akrobatickými prvky. Spolu s Martinem Dědochem v některých okamžicích připomínají nejrůznější slavné dvojice divadelních a filmových klaunů. (...) Stoppard si dělá legraci z pokleslých divadelních předloh. Ovšem nejen to: střílí si z afektovanosti herců, neschopnosti scénáristů i z diváckého vkusu, ba dokonce z divadla jako uměleckého žánru. A zároveň jedním dechem skládá divadlu hold." Ladislav Vrchovský (ostravan.cz, 18. 9. 2022).
 
Foto Martin Popelář
Nenechte si ujít poslední BOUŘLIVOU PLAVBU! Vedle Martina Dědocha a Roberta Finty se divákům v hlavních rolích představí Vít Roleček, Petra Kocmanová, Jan Fišar a František Večeřa. Přijďte se pobavit do Divadla Atnonína Dvořáka, naposledy vyplouváme v úterý 2. května 2023 v 18.30 hodin.