KVĚTNOVÁ PREMIÉRA SLAVNÉHO DRAMATU HENRIKA IBSENA NORA
ČINOHRA / 12.5.2023
Činohra Národního divadla moravskoslezského uvede v sobotu 20. května 2023 předposlední premiéru v sezóně – drama Henrika Ibsena NORA.
 
Manželství Nory a Torvalda Helmerových se zdá být až plakátově šťastné. On se právě stal bankovním ředitelem a ona je tou nejroztomilejší oddanou manželkou. Šťastná budoucnost září na obzoru jako maják na pobřeží fjordu. Kdyby jen nebylo toho drobného podvodu před pár lety. A teď je chudák Nora v pasti! Postupně odkrývá povrchnost svého života a začíná si konečně vytvářet vlastní identitu, kterou léta zastíraly jen společenské konvence a maska podřízené manželky. Slavná Ibsenova hra, ve své době naprosto skandální, zůstává i dnes velmi aktuální. Je plná ironického nadhledu, humoru, obnažuje trapnost a zkoumá její hranice. Manželství jako úvěr. A poslední splátka se blíží!
 
Foto Martin Kusyn
„V sobotu 20. května 2023 uvedeme v Divadle Antonína Dvořáka geniální Ibsenovo drama Nora, které v době svého prvního uvedení vyvolalo širokou, až do dnešních dnů bouřlivě proudící debatu o tradičních společenských dogmatech, o postavení žen v manželství i v celé společnosti. Inscenace Nora se skvělou Kamilou Janovičovou v titulní roli se nebojí položit pár otázek, na které nelze jednoznačně odpovědět." Vojtěch Štěpánek, šéf souboru činohry.