OHLÉDNUTÍ ZA SOBOTNÍ ČINOHERNÍ PREMIÉROU NORY
ČINOHRA / 22.5.2023
Činohra Národního divadla moravskoslezského v sobotu 20. května 2023 uvedla premiéru inscenace NORA Henryka Ibsena. První repríza se uskuteční ve středu 24. května 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
„Ostravská Nora je režisérem Pavlem Gejgušem interpretována jako roztomilá, naivní cukrová dámička s parukou blondýnky. Ráda mlsá sladkosti a ještě raději utrácí peníze svého přísného manžela Torvalda Helmera. Připomíná vám to sentimentální komedie z první republiky? Zpočátku možná, ale věc má ještě háček. Manželství Helmerových vypadá vnějškově jako idylické a šťastné. On dělá velkou kariéru a zakládá si na korektnosti, charakternosti a morální bezúhonnosti. Ona je tou nejroztomilejší manželkou, která mu splní každé pomyšlení a přání. (...) Nora v znamenitém podání Kamily Janovičové přesně odpovídá představě infantilní, marnivé a ochotné loutky, která se nechá manželem a vlastně všemi dalšími s výjimkou svých vlastních dětí bezohledně manipulovat. Její lehkovážnost, poddajnost a strach povědět manželovi pravdu mají místy tragikomické vyznění. (...) Janovičová výborně zvládla všechny odstíny své zdánlivě nekomplikované povahy.
 
Foto Martin Kusyn
(...) Jejího manžela Helmera sehrál Petr Panzenberger jako obratného manipulátora a rafinovaného citového vyděrače, který svou manželku absolutně ovládá. Za jeho dokonale pěstěnou fazónou klidu a nadhledu se skrývá poměrně jednoduchá narcistní povaha. Helmer si pěstuje Noru s nadsázkou řečeno jako nějakého domácího mazlíčka, hračku a panenku pro své záliby a bizarní představy. Panzenberger předvedl, jak vypadá člověk posedlý kontrolou druhých. (...) Krogstada hraje David Viktora famózním způsobem. Tento herec si nepotrpí na velká gesta, přestože k nim svou fyziognomií může mít jednodušší cestu. Viktora vystihl postavu jemně cizelovaným až přízračným pohybem a výrazem každé věty, každého slova. Má zvláštní smysl pro vystupňování psychologického napětí a jeho osobní zápas o důstojnost a živobytí diváka doslova elektrizuje. Viktora s naprostou přesvědčivostí ukázal, že negativní lidé jsou někdy užiteční a můžou sehrát v životě roli s nečekaným dopadem." Milan Bátor, ostravan.cz, 21. 5. 2023.
 
Nenechte si ujít přelomové drama Henrika Ibsena! První repríza nás čeká ve středu 24. května 2023 v Divadle Antonína Dvořáka. Do konce sezóny pak NORU odehrajeme 2., 8. a 13. června 2023. Srdečně zveme!

Za krásné květiny děkujeme společnosti Klia.cz s.r.o.