ÚNOROVÝ ZPRAVODAJ NDM JIŽ NYNÍ ON-LINE!
17.1.2023
Únorový zpravodaj NDM je již nyní on-line! Přinášíme vám přehledně repertoár Divadla Antonína Dvořáka, Divadla Jiřího Myrona i Divadla „12“ na jednom místě!
 
V měsíci únoru nás čeká hned několik premiér! Soubor muzikálu Národního divadla moravskoslezského připravuje legendu o vraždícím holiči a lazebníkovi Sweeneym Toddovi: vyprávění plné napětí, nebezpečí, lásky, vášně, ale také pořádné dávky nadsázky a groteskní komiky. Muzikál broadwayské legendy Stephena Sondheima od své premiéry v roce 1979 doslova obletěl svět. U nás je známý zejména díky filmové adaptaci režiséra Tima Burtona, ve které hlavní role ztvárnili Johnny Depp a Helena Bonham Carter. V Divadle Jiřího Myrona se v režii Juraje Čiernika a v hudebním nastudování Marka Prášila představí v titulní roli Lukáš Vlček nebo Tomáš Novotný a v roli Paní Lovettové Hana Fialová nebo Michaela Horká. Premiéry 2. a 4. února 2023 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Další premiéry připravuje soubor opery. První únorovou premiérou dvou operních děl bude TANEC NEVDĚČNIC (Il ballo delle ingrate) a DIDO A AENEAS (Dido and Aeneas). Večer započneme v Divadle „12“ Monteverdiho Tancem nevděčnic. Během třicetiminutové přestávky se přesuneme do Divadla Jiřího Myrona, kde ve slavnostním sále Táni Hodanové zazní Purcellova opera Dido a Aeneas. Obě díla se na jevišti NDM objeví poprvé v jeho historii a inscenace vznikne jako již čtvrtá spolupráce s Fakultou umění Ostravské univerzity v rámci projektu Operní akademie Ostrava. Opery hudebně nastuduje Jiří Habart a režijně ztvární Jiří Nekvasil. Premiéry 9. a 10. února 2023 v 19 hodin v Divadle „12“ a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona.
 
Další připravovanou premiérou dvou operních děl je ROZBITÝ DŽBÁN (Der zerbrochene Krug) a CÍSAŘ ATLANTIDY aneb Odepření smrti (Der Kaiser von Atlantis oder Die Tod-Verweigerung) v Divadle Antonína Dvořáka. Dvě ze tří dochovaných oper těšínského rodáka Viktora Ullmanna, které vznikly přímo v  v terezínském ghettu, uvádíme v rámci dramaturgického cyklu Opery terezínských skladatelů a v koprodukci s Národním divadlem v rámci projektu Musica non grata (2020–2023). Inscenace dvou oper vznikne v hudebním nastudování Jakuba Kleckera a v režii slovinského režiséra Rocca. Premiéry 16. a 18. února 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.