BŘEZNOVÝ ZPRAVODAJ NDM JIŽ NYNÍ ON-LINE!
15.2.2023
Březnový zpravodaj NDM je již nyní on-line! Přinášíme vám přehledně repertoár Divadla Antonína Dvořáka, Divadla Jiřího Myrona i Divadla „12“ na jednom místě. V březnu nás čekají hned dvě premiéry!
 
První březnovou premiéru připravuje soubor činohry. MARIE ANTOINETTA dodnes patří mezi jednu z nejrozporuplnějších postav v dějinách Francie. Málokdo byl za svého života tak odsuzován a po smrti tak oslavován. Její příběh budeme v nové inscenaci sledovat z perspektivy autora románu Stefana Zweiga. V režii šéfa činohry NDM Vojtěcha Štěpánka se diváci mohou těšit na Sáru Erlebachovou (Marie Antoinetta), Daniela Hrůzu (Ludvík XVI.), Tomáše Jirmana (Stefan Zweig), Anetu Kalužu Klimešovou (Lotte Altmannová) a další. Světová premiéra 11. března 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Druhá březnová premiéra bude v podání souboru baletu. Světový choreograf Ohad Naharin přijíždí do Ostravy! Tancem, hudbou a pohybovou fantazií bourá naše tradiční zažité představy... Ohad Naharin, jeden z nejvýznamnějších a nejžádanějších světových tvůrců, představuje v Národním divadle moravskoslezském svou inscenaci HORA. Na jevišti v prostoru pomyslného „hřiště“ s vlastními pravidly vzniká čirá radost z pohybu, který v Naharinově pojetí dosahuje hranic lidských možností. Hora je inscenací plnou inspirujících překvapení a udivujících protikladů, z jejichž propojení vzniká něco nového, neobyčejně kouzelného a úžasného. Česká premiéra 16. března 2023 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Projekt se koná pod záštitou Velvyslanectví Státu Izrael v České republice
 
Soubor opery uvede naposledy v této sezóně komickou operu Bedřicha Smetany DVĚ VDOVY. Inscenaci v režii úspěšného slovinského tvůrce Rocca uvedeme 1. a 15. března 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Inscenace je nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.
Opera NDM zve diváky na jedno z posledních čtyř představení opery MANON do derniéry. V březnu operu Julese Masseneta uvedeme dvakrát – v neděli 12. března v 15 hodin v hlavní roli se sopraniskou Soňou Godarskou a v úterý 28. března 2023 v 18.30 hodin s držitelkou Ceny Thálie za titulní roli Janou Siberou.
 
Blíží se derniéra muzikálu HARPAGON JE LAKOMEC s Liborem Olmou v hlavní roli. Nenechte si ujít jedno z posledních tří představení! Nejbližší hrajeme v neděli 19. března 2023 v 16 hodin v Divadle Jiřího Myrona. V březnu také oslavíme 70. představení muzikálu KOČKY! Srdečně zveme!
 
DERNIÉRY DO KONCE SEZÓNY
Opera –  DÍTĚ A KOUZLA, MANON