SVĚTOVÁ PREMIÉRA LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY SE BLÍŽÍ!
ČINOHRA / 18.1.2022
Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského jde do finále s přípravami na premiéru inscenace NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY! Poprvé  ji divákům představí 29. ledna v Divadle Jiřího Myrona.

Mnohojazyčné prostředí Slezské Ostravy, v níž kluci na sebe při fotbale pokřikovali česky, polsky, německy a jidiš, bylo pro budoucího spisovatele Otu Filipa požehnáním i prokletím. Národnostně smíšené město bylo fantasmagorickým kotlem, v němž bublalo napětí, které nakonec vzkypělo do hrůz nacistické okupace a komunismu. Ostrava je zde vylíčena jako magické město, které Lojzek doslova cítí. Je plná výparů z hutí a šachet a pomalu se propadá do jam po vytěženém uhlí. V kontrastu k tomuto propadání je somnambulní Lojzek obdařen schopností létat a toto nanebevstoupení mu umožní nahlížet město z perspektivy pro jiné nevídané, a dokonce dokáže jako médium rozmlouvat s mrtvými. Díky těmto vlastnostem vydává Lojzek o Ostravě a jejích obyvatelích svědectví, které je stejně pozoruhodné jako poučné.
 
Divadelní adaptaci nejvýznamnějšího románu Oty Filipa o Ostravě napsal Tomáš Vůjtek. Ten je také dramaturgem inscenace, kterou zhlédnete v režii Janusze Klimszy, ve scéně Davida Baziky a v kostýmech Marcely Lysáčkové. Všemu pak dodá tu správnou atmosféru hudba Ivana Achera. Můžete se těšit na Roberta Fintu, který vás jako Lojzek Lapáček provede Ostravou, jak ji už nejspíš neznáte. Více se dočtete v našem časopise NDM.
 
 
Návrat Oty Filipa do Ostravy proběhne v opravdu velkém stylu! Nenechte si ujít tuto vyjímečnou událost. Světová premiéra se uskuteční 29. ledna od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.