JIŽ DNES VEČER PROBĚHNE SVĚTOVÁ PREMIÉRA LOJZKA LAPÁČKA!
ČINOHRA / 29.1.2022
V sobotu 29. ledna se soubor činohry divákům poprvé představí v nové inscenaci NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY. Světová premiéra proběhne od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
„Ostravský“ román Oty Filipa (1930–2018) NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY se poprvé ocitá na českém jevišti. Pro činohru Národního divadla moravskoslezského přepsal rozsáhlé dílo do jevištní podoby dramatik Tomáš Vůjtek (1967), režie se ujal Janusz Klimsza. Hlavní roli Lojzka, který „umí létat a rozmlouvá s mrtvými“ a který příběh ze svého pohledu vypráví, svěřil režisér Robertu Fintovi. Světová premiéra bude v sobotu 29. ledna v Divadle Jiřího Myrona. Inscenátoři dali hře podtitul Fotbalový driblink napříč dějinami 20. století. Děj se odehrává na pozadí vzniku a vzestupu místního fotbalového klubu, který ne náhodou výrazně připomíná slavný Baník, který shodou okolností slaví 100 let od svého založení.
 
Foto Martin Kusyn
Novinář a spisovatel Ota Filip stvořil Lojzka ve své hlavě už na samotce ostravského vězení, kam se dostal poté, co napsal a komunistickým pohlavárům odeslal protestní list k prvnímu výročí sovětské okupace Československa v srpnu 1969. V roce 1970 byl Ota Filip odsouzen. Po návratu z vězení příběh během dvou měsíců hodil na papír a v obavě z domovní prohlídky odeslal tajně svým německým přátelům, kde se podařilo román vydat ve dvou dílech v letech 1972 a 1974. V roce 1974 po nátlaku Státní bezpečnosti emigroval do Německa i se svou rodinou.
 
Na stránkách podcast.ndm.cz si můžete poslechnout zajímavý rozhovor s představitelem titulní role Robertem Fintou, který se rozpovídá nejen o své roli Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy...