OHLÉDNUTÍ ZA ČINOHERNÍ PREMIÉROU LOJZKA LAPÁČKA!
ČINOHRA / 30.1.2022
Činohra Národního divadla moravskoslezského uvedla v sobotu 29. ledna světovou premiéru inscenace NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY s podtitulem Fotbalový driblink napříč dějinami dvacátého století.
 
„Autorem jevištní adaptace stejnojmenné literární předlohy Oty Filipa je zároveň dramaturg inscenace Tomáš Vůjtek, hraje se v režii Janusze Klimszy. (...) Mezi nejzáživnější okamžiky představení patří metafyzické scény Lojzkova létání nad prvorepublikovou Ostravou i jeho rozhovory s mrtvými, které dosvědčují, jak bohatá je představivost, fantazie a tvůrčí invence Oty Filipa, i jak dobře hraje Lojzka jeho představitel Robert Finta. Silné jsou scény o soužití Čechů, Němců, Poláků a Židů, které pravdivě popisují atmosféru meziválečné Ostravy jak v románu, tak na jevišti. (...) Filipův román je místy idylickým vyprávěním o starých časech se stopami hořkého humoru a ironie, ale Vůjtek dobře ví, že pod tím částečně úsměvným obrazem předválečné Ostravy doutná a místy vybuchuje lidská, rasová, národnostní, ideologická i náboženská nesnášenlivost. A právě chvíle, kdy tohle všechno je na jevišti ukazováno v jednání postav a ne v jejich vyprávění, jsou nejsilnější ze všech. (...)
 
Foto Martin Kusyn
Co se hereckých výkonů týká, nelze nikomu z účinkujících v celém třiadvacetičlenném hereckém týmu upřít maximální nasazení a snahu o přesvědčivý výkon. Představitel Lojzka Lapáčka Robert Finta je na jevišti skoro celé tři hodiny a téměř si nemá kdy vydechnout. Navíc hraje z velké části svého hereckého partu v emočně velmi vypjatých situacích. Fintovi se daří vykreslit složitost Lapáčkova charakteru, jeho povahu místy nesnesitelnou. Lojzkův téměř stále přítomný zoufalý křik vyjadřující otázku, proč právě já žiju tenhle život, slyší divák ještě dlouho po odchodu z divadla."
Ladislav Vrchovský
(ostravan.cz, 30. ledna 2022)
 
Foto Martin Kusyn
Nejbližší rerpízy uvedeme 1., 11. a 17. února 2022 od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona