POSLEDNÍ DVĚ PŘEDSTAVENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY!
ČINOHRA / 14.12.2022
V Divadle Jiřího Myrona uvedeme poslední dvě představení činoherní inscenace NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY s podtitulem Fotbalový driblink napříč dějinami dvacátého století.
 
„Ostravský“ román Oty Filipa (1930–2018) pro soubor činohry NDM přepsal do jevištní podoby dramatik Tomáš Vůjtek (1967). Režisér Janusz Klimsza svěřil hlavní roli Lojzka Lapáčka, který „umí létat a rozmlouvá s mrtvými“ a který příběh ze svého pohledu vypráví, Robertu Fintovi. Děj se odehrává na pozadí vzniku a vzestupu místního fotbalového klubu, který ne náhodou výrazně připomíná slavný Baník.
 
Listopadové představení inscenace jsme uvedli v rámci festivalu OST-RA-VAR: „Hlavním pořadatelem přehlídky bylo Národní divadlo moravskoslezské, které se postaralo o ‚výkop‘ i finále. Označení výkop nepoužívám náhodou, v inscenaci Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy podle románu Oty Filipa podbarvuje fotbalová aktivita dramatický průlet dějinami od třicátých do šedesátých let minulého století, a to v etnicky přepestré lokalitě."
Jan Kerbr
(Lidové noviny, 13. 12. 2022)
 
Těšíme se na Vaši návštěvu 17. prosince 2022 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Derniéra inscenace se uskuteční 14. ledna 2023. Srdečně zveme!