NEDĚLNÍ ODPOLEDNE S RICHARDEM III.
ČINOHRA / 29.2.2024
Zveme Vás do Divadla Jiřího Myrona, kde svůj herecký koncert odehraje Petr Panzenberger coby největší padouch všech dob! Přijďte na RICHARDA III., v neděli 3. března hrajeme již od 15 hodin.
 
Jednu z největších tragédií Williama Shakespeara, jejíž síla a ostrost se neotupila ani za celá staletí, má na svém repertoáru soubor činohry. Půvabný Shakespearův jazyk přivádí na jeviště fascinujícího antihrdinu, hýří vzletnými slovními obraty i nečekanými dějovými zvraty, zobrazuje virtuózní umění manipulace a bezostyšné amorální lži. Ukazuje vzestup hrůzovlády a temné diktatury. Titulní roli bezcitného padoucha Richarda ztvárnil Petr Panzenberger a za svůj nelehký herecký part si na premiéře vysloužil od diváků potlesk a ovace ve stoje. Svět hry je zaplněn také celou řadou vedlejších postav obklopujících Richarda: jeho spojenců, politických rivalů i napálených lordů, chladnokrevných vrahů i vdov a plačících matek a sirotků, které po sobě zanechává ve svém krutém počínání. V inscenaci tak účinkuje téměř celý soubor činohry NDM doplněný velkým množstvím hostů.
 
Text v překladu profesora anglické literatury Martina Hilského upravili do scénické podoby dramaturg Pavel Gejguš a režisér inscenace Ivan Krejčí. Scénu navrhl Martin Šimek, kostýmy Marta Roszkopfová a hudbu složil Ondřej Švandrlík. Další představení uvedeme 13. března, 2. dubna a 19. dubna 2024. Srdečně zveme!
 
Foto Martin Kusyn