VEŘEJNÁ GENERÁLNÍ ZKOUŠKA ČINOHERNÍ INSCENACE DEN ZÚČTOVÁNÍ
ČINOHRA / 29.4.2024
Světovou premiéru bude mít v sobotu 4. května 2024 v Divadle Jiřího Myrona satirická komedie DEN ZÚČTOVÁNÍ Tomáše Dianišky. Veřejná generální zkouška se uskuteční v pátek 3. května 2024 od 10 hodin.
 
Fikci o snaze totálního outsidera odvrátit konec světa a užít si poslední den co nejlépe napsal Tomáš Dianiška přímo pro činohru Národního divadla moravskoslezského. Autor patří k nejoblíbenějším, nejhranějším a často oceňovaným dramatikům současnosti. Využívá ostravské reálie (halda Ema je tu strůjcem apokalypsy, konce světa a neodvratného zániku lidstva), ale zdůraznil, že se příběh může odhrávat kdekoli...
 
Vstupenky na veřejnou generální zkoušku si můžete zakoupit od čtvrtku 2. května 2024 od 9 hodin v pasáži Divadla Jiřího Myrona a také on-line na www.ndm.cz. Počet vstupenek na osobu je maximálně 6 kusů. Světovou premiéru uvedeme v sobotu 4. května 2024 v 18.30 hodin. Srdečně zveme!
 
Foto Martin Kusyn
Sleduju neúspěšného hrdinu, který se prokousává nahoru. Hrdina musí něco překonávat a my s ním. Nikoho nezajímá sledovat úspěšného člověka bez překážek. To by byla nuda,“ přibližuje Tomáš Dianiška výběr hlavní postavy Kamila Kulhánka (hraje Vít Roleček), celoživotního outsidera, kluka, který byl v mládí šikanován a kterého stále ponižuje a podceňuje také jeho rodina. Ale který se paradoxně stane tím, kdo se s přítelkyní Evou probouzí opakovaně do stejného posledního dne, aby ho sobě i blízkým pomohli prožít co nejlíp a aby vymysleli způsob, jak lidstvo před zkázou z Emy zachránit. Dianiška napsal čistou fikci, ale s reálnými hrdiny, v nichž se mnozí z nás mohou poznat. „Doufám, že hra bude k lidem promlouvat. Každá sci-fi z budoucnosti nebo historický příběh z minulosti je úspěšný jedině, když rezonuje s lidmi, kteří ho sledují dnes. Den zúčtování je satira, která má sice divokou, nereálnou zápletku, ale bude snad ve výsledku promlouvat k divákům jako realistická hra ze současnosti,“ uzavřel.
 
Režisér Piotr Ratajczak situoval vyprávění na scénu se čtyřmi pokoji, která se stejně jako svět stále otáčí a prakticky se nezastaví. Scénu navrhl Marcin Chlanda, kostýmy Paula Grocholska, hudbu zkomponoval Maciej Zakrzewski, pohybová spolupráce Aneta Jankowska a Szymon Dobosik. Dramaturgie Pavel Gejguš. V hlavní roli Vít Roleček, dále hrají Aneta Kaluža Klimešová (Eva), Sára Erlebachová, Petr Houska, Tomáš Jirman, Miroslava Georgievová, Marcela Čapková, Vlastimil Burda, Andrea Zatloukalová, Kamila Janovičová, Petr Panzenberger, Martin Dědoch a Vojtěch Johaník.