MIMOŘÁDNÉ VYDÁNÍ ČASOPISU NDM
2.6.2020
Jubilejní 50. číslo ČASOPISU NDM přináší jak ohlédnutí za dobou, kdy jsme nemohli být s vámi v našich divadlech, tak i představení RestArtu – tedy sezóny 2020/2021.
 
Během nařízené divadelní pauzy jsme pro vás připravili reportáž z krejčoven a dílen, které ušily na 20.000 roušek, rozhovor s uměleckým vedením divadla, souhrn záznamů Divadla pod rouškou a představili RestArt sezóny příští...
 
Z jednotlivých souborů dále vybíráme...
 
OPERA
Na konci sezóny završí své pětileté angažmá na postu hudebního ředitele opery NDM Jakub Klecker, kterému jsme u této příležitosti položili pár otázek.
NODO přesouváme na konec srpna – pět operních inscenací je pro vás připraveno během prodlouženého víkendu na konci srpna (28. – 30. 8. 2020) v divadlech NDM i Dolní oblasti Vítkovice.
 
ČINOHRA
O činoherní premiéry nepřijdete! Scény jsou hotové, kostýmy ušity, inscenace jsme dozkoušeli, nebo téměř dozkoušeli. Na komedii REVIZOR se tak můžete těšit 24. října 2020 v Divadle Antonína Dvořáka, na autorský projekt LATERNA pak 28. listopadu 2020 v Divadle „12“.
Dramaturg činohry NDM Adam Gold přinesl také první informace o společném projektu všech souborů NDM, kterým divadlo zahájí příští sezónu, MUŽ, KTERÝ SÁZEL STROMY.
 
BALET
Balet NDM se i během pandemie dělil o emoce, rozdával radost, a protože to nešlo na jevišti, tak vyrazil do ulic! Členové baletu tančili na těch nejzajímavějších místech Ostravy a záznam z těchto choreografií nabídl pak svým divákům on-line. Někteří z tanečníků se později vydali motivovat diváky darováním krve, někteří s nimi cvičili on-line.
Na závěr sezóny pak soubor baletu NDM připravil poslední divadelní program v probíhající sezóně s názvem TANEC Z CELÉHO SRDCE PRO VÁS – představení o vytrvalosti a úsilí choreografů z řad našich tanečníků.
 
OPERETA/MUZIKÁL
V souboru operety/muzikálu došlo ke vzniku CD – ve studiích Českého rozhlasu Ostrava vznikly nahrávky celkem čtyř písní z muzikálu REBECCA, a to dokonce ve dvojí interpretaci.
S Michaelem Prostějovským jsme se ohlédli za 10 lety souboru, ten se tehdy přejmenoval právě na soubor na opereta/muzikál – a jak naznačuje vyprávění, jeho ambice nebyly vůbec minimalistické.
Těsně před svatbou jsme vyzpovídali také sólistku souboru Martinu Šnytovou, brzy již Martinu Vlčkovou.
 
NDM EXTRA / ATELIÉR
NDM EXTRA – celou sezónu je na repertoáru Divadla „12“ talkshow Petra Kubaly KAFRÁRNA, proto Vám přinášíme malé ohlédnutí i v tomto rozhovoru. Dále vás zveme do Dvanáctky na MĚSÍC AUTORSKÉHO ČTENÍ a na virtuální prohlídku GALERIE SOUČASNÉ MALBY.
ATELIÉR – Na konci této divadelní sezóny to budou takřka dva roky (podzim 2020), ale každopádně již dvě sezóny, co Ateliér pro děti a mládež dostal vlastní prostor na rohu ulic Milíčova a Čs. legií, aby zde mohl realizovat a rozšiřovat své dosavadní aktivity. Jaké budou?