POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ DVOU OPER VIKTORA ULLMANNA V TÉTO SEZÓNĚ!
OPERA / 6.5.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede naposledy v této sezóně dvě jednoaktové opery Viktora Ullmanna ROZBITÝ DŽBÁN a CÍSAŘ ATLANTIDY.
 
V rámci dramaturgické řady Oper terezínských skladatelů postupně představujeme tři pozoruhodné skladatele, kteří byli nedílnou součástí meziválečné československé hudební scény: Hanse Krásu, Viktora Ullmanna a Pavla Haase.
 
V sobotu 6. května 2023 se od 21 hodiny dívejte na Historii.cs na ČT24! Tématem bude "zvrhlé umění" meziválečné doby – nebude chybět Viktor Ullmann a ukázky z naší inscenace jeho opery CÍSAŘ ATLANTIDY. Rodák z Těšína zahynul spolu se stovkami českých židovských umělců a intelektuálů v Osvětimi a patřil k těm umělcům, kteří měli být doslova vymazáni z historie. Projekt Musica non grata pražského Národního divadla představuje hudbu "nežádoucích" skladatelů meziválečné doby šířeji, Repríza pořadu bude 7. května 2023 a poté epizodu najdete v i-vysílání ČT.
 
Inscenace dvou oper v režii slovinského tvůrce Rocca sklízí úspěchy u odborné kritiky nejen u nás, ale i v zahraničí: „Po loňských Zásnubách ve snu Hanse Krásy došlo nyní v Divadle Antonína Dvořáka ke smysluplnému spojení posledních dvou jednoaktových oper Viktora Ullmanna. Poprvé v jednom večeru zazněl Rozbitý džbán z roku 1942, tedy ještě z doby před deportací židovského skladatele do koncentračního tábora v Terezíně, a také opera Císař Atlantidy zkomponovaná v roce 1944 přímo v Terezíně. Tak se dostalo zadostiučinění rozmanitosti Ullmannova díla, které téměř přišlo nazmar v říjnu 1944 v Osvětimi: tu hudební komedie na motivy veselohry Heinricha von Kleista, tam dílo poznamenané válkou a odlidštěným světem nacistického režimu. Kontrast nemohl být výraznější. (...) Roccova režie a scénografie se vyznačovala minimalismem a jednoduchostí. (...) Z dobře připraveného obsazení vyčníval Martin Gurbaľ v roli Adama a Smrti. Se silným a hlubokým basem a výrazným projevem dokonale zvládl hlasově náročné party, zejména jako Smrt. Boris Prýgl kromě malé role soudního rady Waltera pak jako Císař pohybující se na vozíku dokázal absurdní postavě, která je ve svém paláci izolována od všech a s okolním světem komunikuje pouze prostřednictvím Tlampače, dodat patřičné rysy se skrytým odkazem na současné dění. (...) O precizní a výstižné provedení se postaral někdejší hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského Jakub Klecker. Inscenace, která je součástí projektu Musica non grata, bude uvedena i v Praze. Cyklus, který vznikl ve spolupráci s německým velvyslanectvím, tak nabízí jedinečný průřez někdy zapomenutými díly, která v tomto období zkomponovali skladatelé pronásledovaní nacistickým režimem." 
W. Kutzschbach (DAS OPERNGLAS, April 2023).
 
Večer dvou jednoaktových oper uvedeme naposledy v této sezóně 11. května 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Vstupenky ZDE. Srdečně zveme!