POSLEDNÍ DVĚ PŘEDSTAVENÍ BALETU HORA V TÉTO SEZÓNĚ!
BALET / 13.2.2024
Soubor baletu má na svém repertoáru světovou inscenaci světového choreografa Ohada Naharina HORA, se kterou se v květnu představí v Praze na festivalu Laterna fest! Nenechte si ujít jedno z posledních dvou představení v této sezóně, která v Divadle Jiřího Myrona odtančíme již tuto sobotu 18. února a v úterý 20. února.
 
Balet Hora, jehož autorem je proslulý izraelský choreograf Ohad Naharin, uvedl soubor baletu 16. března 2023 v české premiéře. Jednalo se o mimořádnou událost nejen na tuzemské divadelní scéně, ale i v celoevropském kontextu. Naharinova díla jsou stále živá a aktuální a jeho tvorba je žádaná na předních scénách světových baletních souborů.
Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského se s inscenací představí 13. května 2024 na mezinárodním festivalu multimediálního a multižánrového divadla Laterna Fest, který pořáda scéna Latarna magica Národního divadla v Praze.
 
Foto Serghei Gherciu
„Naharin vyžaduje od tanečníků absolutní odevzdání, jejich totální fyzické i psychické zapojení. Musí mít vytříbenou techniku, plasticitu, explozivitu a absolutní soustředění. Tančit Naharina je skutečně náročné a je až na hranici lidských možností. Vidíme tanečníky, kteří se ze současných lidí mění ve zvířata i děti. Využívají hlubokých plié, záklonů, roztěkanosti i nervozity pohybu. Překvapivé jsou skoky z lehu na zemi. Množství bláznivých, vzrušujících a nečekaných pohybů ohromuje publikum. Žádný pohyb ale není formální. Má svůj význam, výraz či pocit. V jednotlivých duetech je obrovské množství lásky i nenávisti. Naharin často propojuje a zaměňuje mužský a ženský pohybový princip. Nebojí se použít i smyslnost, křik a sebeuspokojení. Na druhou stranu využívá jednoduchý hravý pohyb s notnou dávkou humoru. V představení je vše – lidské i nelidské, radostné i kruté. Nezapomenutelné jsou okamžiky evokující odsouzence k smrti a jejich pochod po kolenou se svázanýma rukama, dívky, které v sedě zaměřují své nohy jako hledáčky kulometů či stále padající a znovu se zdvihající popravené ve válečné vřavě. Pro tanečníky ostravského baletního souboru byla práce na inscenaci Hora určitě velkou výzvou. Patrná byla jejich maximální koncentrace a odevzdanost věci. Jejich těla jsou připravena udělat cokoli. Mají dostatek energie i technických zkušeností." Ivana Kloubková, operaplus.cz, 19. 3. 2023.