ROMANTICKÁ OPERA ROBERT ĎÁBEL
OPERA / 1.10.2019
Tuto operu o touze po lásce, cti, moci a nesmrtelnosti, kterou zosobňuje středověký rytíř, hrajeme 3. a 9. října v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Nechť je pro vás pozváním i slovo režiséra inscenace...
 
„Výzvou je pro mne každý operní projekt, ke kterému se rozhodnu. Nemůžu říct, že Meyerbeerův ROBERT ĎÁBEL je v tomto výjimkou. Tento titul byl ve své době opravdovým opulentním hitem a osobně si myslím, že právě ona opulentnost byla tehdejší koncepcí díla. Pro mě je dnes důležité najít podstatu příběhu i na úkor utlumení těch grandiózních efektů, s kterými se v dobové konvenci počítalo. Na druhou stranu opera jako taková je výsostně obrazový žánr, takže i v této inscenaci jde o velké obrazy a diváci o vizuální efekty s vysokým počtem účinkujících ochuzeni nebudou.
 
 
Ve vší té spektakulárnosti středověké legendy o získání duše rytíře pro peklo musíme myslet především na velmi intimní a jemný příběh milenců Roberta a Isabelly. Jejich scény o touze, očekávání, zklamání důvěry a odpuštění zrcadlí opravdovou cestu dvou partnerů ke společnému štěstí, což je a vždy bude nadevše aktuální téma.
 
Ve prospěch celého tvaru inscenace a vyjití vstříc dnešnímu diváckému standardu jsme operu dramaturgicky upravili tak, aby měla spád a diváka od zvednutí opony vtáhla do děje a do posledních taktů opery. Scénické řešení Davida Janoška je nadčasové, vychází z dobové estetiky a inspiruje se v textu těmi nejpoetičtějšími vjemy."
Dominik Beneš, režisér incenace