RUSALKA VERONIKY HOLBOVÉ OSLŇUJE A DOJÍMÁ
OPERA / 18.10.2019
„Čtvrteční premiéře vévodil úchvatný, po všech stránkách bravurní výkon ostravské sopranistky Veroniky Holbové, kterou v závěru diváci ocenili spolu s dalšími protagonisty bouřlivými ovacemi.“ Ostravan.cz ►
 
„Národní divadlo moravskoslezské představilo novou inscenaci nejoblíbenější opery skladatele Antonína Dvořáka. Režie RUSALKY se ujal Radovan Lipus, scénu vytvořil David Bazika a hudební nastudování připravil dirigent Jakub Klecker, který také orchestr NDM řídil. Ve čtvrteční premiéře účinkovali Veronika Holbová, Richard Samek, Martin Gurbaľ, Lucie Silkenová, Jana Sýkorová a další. (...)
 
 
Zpěváků je v opeře hodně, dramatických umělců už méně, zní stará, ale neměnná moudrost. Od prvního vstupu na scénu ale sopranistka Veronika Holbová přesvědčila, že patří k onomu vzácnému typu, který dokáže přesvědčivě propojit obojí. Její kreace byla psychologicky znamenitá. I přesto, že role Rusalky disponuje zvlášť ve druhém dějství minimem výrazových možností, byla Holbová osobitá v pohybu, výmluvných gestech i přetlaku dramatického fondu, který byl veden jejím citlivým jevištním projevem. Skvělé byly její první neohrabané krůčky v lidském těle, dramatické momenty intuitivně odtušila s ideálními výrazovými prostředky.
 
 

Foto Martin Popelář

Za květiny děkujeme KLIA.cz
Holbová také podala nejsugestivnější pěvecký výkon a dokázala své jemnější hlasové zabarvení vygradovat o drsnější, dramaticky procítěné a intonačně precizní vrcholy. Sopranistka zpívala Rusalku s podmaňující kantilénou, perfektními výškami a úchvatným dynamickým rozpětím. Rád bych upozornil rovněž na její vynikající pěveckou artikulaci, která byla o několik pater výš než většina představitelů. Do své postavy Veronika Holbová vložila osobní životní filozofii a názor, nemusela se stylizovat do žádné pózy, ale ukázala, že to, po čem Rusalka tolik touží, tedy život v láskyplném souznění s milovaným člověkem, je i pro ni alfou a omegou života."