KOMICKÁ OPERA TAKÉ JAKO VÝZVA PRO STUDENTY ZPĚVU FU OU A MLÁDEŽNICKÝ ORCHESTR
OPERA / 19.2.2020
Opera Antonia Salieriho (1750–1825) ŠKOLA ŽÁRLIVÝCH je další premiérou Národního divadla moravskoslezského. Je to také další z počinů Operní akademie Ostrava. 
 
Role spolu s profesionálními pěvci studují a ve vybraných představeních si zahrají a zazpívají nejtalentovanější studenti zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity. Ve dvou premiérových studentských představeních zahraje také Youth Orchestra – kapela složená ze studentů fakulty a Janáčkovy konzervatoře Ostrava.
 
Premiéra profesionálního obsazení opery NDM bude v Divadle Antonína Dvořáka ve čtvrtek 20. února, druhá je naplánována na sobotu 22. února v Divadle Antonína Dvořáka. Studenti se premiérově představí 24. a 25. února tamtéž. Poté budou u vybraných představení možné mixy obsazení postav, orchestr bude vždy buď profesionální, nebo studentský.
 
Děj je odlehčený – točí se kolem vztahových propletenců tří párů z různých společenských vrstev. Odehrává se v Benátkách (tam také měla opera světovou premiéru během karnevalu v roce 1778). Zkrátka situační komedie ve stylu Carla Goldoniho. Ve své době byla zřejmě nejpopulárnějším Salieriho dílem. Opera hýří převleky, výbuchy vášně a žárlivosti a má samozřejmě dobrý konec. Režisérka Gabriela Petráková vede pěvce také k přesvědčivému hereckému výkonu a důležitá je role choreografky Simony Machovičové – jednotlivé postavy tak dostávají velmi osvěžující podobu.
(šs)