STUDENTY FU OSTRAVSKÉ UNIVERZITY ČEKÁ PREMIÉRA
OPERA / 24.2.2020
ŠKOLA ŽÁRLIVÝCH je dalším z počinů Operní akademie Ostrava: role spolu s profesionálními pěvci studují a ve vybraných představeních si zahrají a zazpívají studenti zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity.
 
Možnost zkusit si operu ve velkém divadle studenty nadchla, ale radost netají ani vedení univerzity. „Jsem hrdý na to, kam se operní studio naší Fakulty umění za docela krátkou dobu posunulo. Loni stud enti sklidili obrovský úspěch se svým ztvárněním Čtyřnotové opery v komornějším sále Divadla „12“a letos zamířili přímo na velkou scénu Národního divadla moravskoslezského. Operní akademie Ostrava je obdivuhodný projekt a já se na Školu žárlivých velmi těším,“ řekl rektor Ostravské univerzity Jan Lata.
 
„Naši studenti tak mají zcela unikátní možnost praktikovat dovednosti v profesionálním prostředí, v podmínkách divadla a se zralými umělci. Takové zkušenosti jsou bonusem studijního programu a my jako divadlo tady samozřejmě máme líheň talentů,“ uvedla už dříve garantka programu Eva Dřízgová-Jirušová, která je sólistkou opery NDM a na fakultě vede katedru sólového zpěvu.
 
Ve dvou premiérových studentských představeních zahraje také Youth Orchestra – kapela složená ze studentů fakulty a Janáčkovy konzervatoře Ostrava. Studenti se premiérově představí 24. a 25. února. A VSTUPENKY ještě jsou k dostání. Poté budou u vybraných představení možné mixy obsazení postav, orchestr bude vždy buď profesionální, nebo studentský. (šs)