JE ZA NÁMI PREMIÉRA ŠKOLY ŽÁRLIVÝCH
OPERA / 21.2.2020
Fotografiemi Martina Popeláře si připomeňme včerejší premiéru opery Antonia Salieriho ŠKOLA ŽÁRLIVÝCH. Druhá premiéra se uskuteční v sobotu 22. února, studenti FU OU se představí 24. a 25. února. 
 
Režie ŠKOLY ŽÁRLIVÝCH se ujala Gabriela Petráková, která vystudovala operní zpěv, tomu se ale nevěnovala, a vystudovala následně operní režii. Krátce působila v Opavě, pak také v Praze. Už deset let vede soubor opereta/muzikál NDM. ŠKOLA ŽÁRLIVÝCH je její první samostatná operní režie v NDM. ŠKOLA ŽÁRLIVÝCH je doslova dobrá škola pro všechny pěvce, ať profesionály, nebo studenty. Je to virtuózní záležitost. Téma příběhu je navíc aktuální celých těch 300 let: někdo se chce vdát, někdo rozvést, je to plné emocí a zároveň to je hravá commedia dell’arte. Jsem přesvědčena, že tohle dílo bude diváky bavit,“ říká Gabriela Petráková.
 
Děj je odlehčený – točí se kolem vztahových propletenců tří párů z různých společenských vrstev. Odehrává se v Benátkách. Zkrátka situační komedie ve stylu Carla Goldoniho. Ve své době byla zřejmě nejpopulárnějším Salieriho dílem. Opera hýří převleky, výbuchy vášně a žárlivosti a má samozřejmě dobrý konec. Režisérka Gabriela Petráková vede pěvce také k přesvědčivému hereckému výkonu a důležitá je role choreografky Simony Machovičové – jednotlivé postavy tak dostávají velmi osvěžující podobu. Operu ŠKOLA ŽÁRLIVÝCH NDM uvádí ve verzi pro vídeňskou premiéru v roce 1783, v italštině s českými a anglickými titulky. (šs)
 
Foto Martin Popelář
Za květiny děkujeme KLIA.cz