MAŠKARNÍ PLES aneb BŘEZEN S VERDIM
OPERA / 2.3.2020
Opera MAŠKARNÍ PLES Giuseppa Verdiho (1813–1901) s libretem Antonia Sommy (1809–1864) zazní ve dvou březnových reprízách, konkrétně 4. a 6. 3. v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Více o díle ►
 
K jedné z vrcholných oper slavného a hojně hraného Itala se Národní divadlo moravskoslezské vrací ve 101. sezóně mj. proto, že zazněla v sezóně s číslem jedna (1919/1920). Tehdy to byla stejně jako dnes verze „americká“ – guvernéra Richarda (italsky Riccarda) tehdy hrál a zpíval Karel Kügler, jeden ze zakladatelů souboru opery NDM; pěvec, scénograf i režisér. Poté bylo dílo v různých verzích (i původní „švédské“) inscenováno v NDM ještě šestkrát.
 
Režisér Marián Chudovský zvolil tedy nyní po vzoru první sezóny verzi „americkou“. Verdi se inspiroval skutečnou událostí – vraždou švédského krále Gustava III. v roce 1792. Zasáhla ale cenzura, přestože švédskou královraždu Verdi spíše potlačil a vytvořil dílo na téma milostného trojúhelníku, zrady a finální tragédie. Verdi tedy děj přenesl do amerického Bostonu, hrdiny přejmenoval a vražda byla vykonána jiným způsobem. V této podobě měla opera světovou premiéru v roce 1859, rok po svém dokončení, ale hrála a hraje se poté ve světě často i ve verzi „švédské“.
 
Před zraky diváků se tak u nás odehrává příběh milostného vzplanutí guvernéra Riccarda k Amelii, manželce jeho pobočníka a přítele Renata. Zakázaná láska v konfliktu se zodpovědností vladaře a vztahem kpříteli vyústí po řadě nedorozumění v tragický konec. (šs)
 

KOUPIT VSTUPENKY