ZÁZNAM INSCENACE TAJEMSTVÍ
OPERA / 6.4.2020
Do vašich domovů se nyní dostává předposlední dokončená opera již těžce nemocného Bedřicha Smetany TAJEMSTVÍ, která bývá považována za jeho nejlepší operní kompozici! Úvodním slovem vás provede hudební ředitel opery NDM Jakub Klecker.
 
V roce 2024 uplyne dvě stě let od narození Bedřicha Smetany a připomeneme si i sté výročí Roku české hudby, jehož základ byl ostatně položen v roce 1924 také ke Smetanovu výročí. V rámci připravovaného Smetanovského operního cyklu přivedlo NDM na jeviště Divadla Antonína Dvořáka již poslední dokončenou Smetanovu operu Čertova stěna (2014), prvotinu Braniboři v Čechách (2016) a naposledy Tajemství (2017).
 
Jádrem komických oper Bedřicha Smetany bývají komplikace provázející ústřední milenecký pár, v pozdních operách přetavený směrem ke zralým a většinou o to problematičtějším vztahům. „Tajemství je opera o vztazích, konkrétně o okolnostmi přetrženém vztahu Kaliny a Rózy, který se po dvaceti létech komplikovaně urovnává, přičemž na povrch vyplouvají staré křivdy, animozity, osočování a emoce. Tento osobní konflikt dokonce přerůstá v nevraživost celých rodin a jejich příznivců a málem rozbije i začínající vztah mladého páru Blaženky a Víta. Až sestup do podzemí spojený s bezprostředním ohrožením života přiměje Kalinu vidět věci z jiné perspektivy,“ uvádí režisér inscenace Tomáš Studený.
 
V rámci snahy o co nejkvalitnější vyznění díla posílil soubor opery sbor bezmála o šedesát členů a přizval také členy Operního studia NDM a baletu NDM. Diváci se mohou těšit na Smetanovy barvité harmonie i na ztvárnění v „klasickém duchu“.
 
Hudebního nastudování se ujal hudební ředitel opery NDM Jakub Klecker, sbory vede Jurij Galatenko, kostýmy navrhla Eva Jiřikovská. Autorem scény je David Janošek.
 
Opera TAJEMSTVÍ (dle nastudování Národního divadla moravskoslezského) je v současné době na repertoáru v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.