JANÁČKŮV OSUD SLEDOVALO NA 20.000 DIVÁKŮ!
OPERA / 20.5.2020
Dne 18. května 2020 odvysílala ČT Art operu OSUD v režii Jiřího Nekvasila a v hudebním nastudování Jakuba Kleckera. Opera NDM se vrátila na televizní obrazovky po 37 letech a přivítala více než 20.000 diváků!
 
Janáčkova „valčíková“ opera byla komponována ve vědomém kontrastu k předcházející Její pastorkyni – s využitím všech efektů impresionismu a vrcholného verismu. Po smrti své dcery Olgy skladatel hledal námět v růžovém okouzlení 28letou „Hvězdou Luhačovic“: námět „svěží, moderní, překypující životem a elegancí“.
 
Osud_NDM
 
Jeho hvězda Kamila Urválková mu vyprávěla svůj dávný milostný příběh se skladatelem a dirigentem Čelanským, který po jejich rozchodu v rozhořčení napsal operu Kamilla (1897). Janáček byl natolik uchvácen touto nešťastnou ženou, že se rozhodl její úděl napravit stejnou mincí – operou. Operou, ve které jsou znatelné silně autobiografické prvky dané poměrem ženatého Janáčka s vdanou Urválkovou. Libreto svěřil mladičké přítelkyni své zesnulé dcery Olgy Fedoře Bartošové. Dějství opery, odehrávající se na kolonádě luhačovických lázní, v dusné rodinné atmosféře i několik let poté v aule konzervatoře, kde se nacvičuje nová opera, jsou propojena „janáčkovsky“ osudovou otázkou: Víš, co je láska?
 
Opera je stále k dispozici na i-vysílání ČT pod tímto odkazem a budeme rádi, pokud nám svůj dojem z inscenace napíšete také na facebook opery!