DERNIÉRA OPERY LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDU
OPERA / 23.9.2020
Poslední uvedení opery LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDU se v Ostravě uskuteční 2. října v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka, derniéra pak 6. října v 19.00 hodin ve Státní opeře v Praze.
 
LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDU – drásající i groteskní, mnohdy silně erotickou a přitom nepopsatelně opojnou Šostakovičova operu – čeká v hudebním nastudování Jakuba Kleckera a v režii Jiřího Nekvasila poslední ostravské uvedení.
 
Zásadní dílo operní literatury 20. století je „tragédií-satirou“ zkažené společnosti vyvěrající z nezřízené moci sexuality. Ztělesňuje ji Katěrina, frustrovaná a utlačovaná hospodyňka, která za sebou zanechává mrtvoly...
 
 
Šostakovič rozehrál tuto progresívní disonantní hru brutální emocionality za použití sólisticky koncertantních nástrojů, sborů a intermezz; triviality, fraškovitosti a grotesknosti. Opera zpočátku dosáhla ohlušujícího úspěchu v bezmála 180 reprízách, v období stalinského teroru byl však skladatel zanedlouho souzen v pokřiveném článku Chaos místo hudby (1936) a dalšího uvedení se opera dočkala až v 60. letech.
 
Kritický ohlas na poslední ostravskou inscenaci byl veskrze pozitivní a bouřlivé ovace sklidila také u publika. A dodejme, že po právu: stěžejní hudebně dramatické dílo, řadící se dnes už mezi operní klasiku 20. století, mělo na ostravském jevišti po hudební i inscenační stránce parametry nejvyšší profesionální kvality. Připomeňme, že roli Katěriny ztvárnily Elena Suvorova a Iordanka Derilova (nominace na moravskoslezskou Cenu Jantar). V roli Sergeje se divákům představili Aleš Briscein (nominace na moravskoslezskou Cenu Jantar) a Vadim Zaplechny (sólista proslulé ruské Helikon–Opery). Jevhen Šokalo a Martin Bárta (širší nominace na Cenu Thálie) nastudovali roli Borise. Inscenace byla s velkým úspěchem přijata také na festivalu Eurokontext Bratislava 2018 i na loňském ročníku Smetanovy Litomyšle. Úplně naposledy by měla být k vidění 6. října v pražské Státní opeře.