POSLEDNÍ MOŽNOST VIDĚT OPERU
OPERA / 2.10.2020
Derniéra opery LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDU bude dne 2. října nejenom poslední možností vidět tuto inscenaci v Ostravě, ale také poslední příležitostí zajít si v následujících 14 dnech na operu!
 
Opera byla poprvé s úspěchem uvedena v Moskvě i v Leningradě roku 1934 a hned následujícího roku se rozletěla po jevištích celého světa. U nás zazněla v Novém německém divadle v roce 1936, téhož roku se místem prvního českého uvedení (pod názvem Ruská Lady Macbeth) stala Olomouc. Na počátku 60. let, tedy v době, kdy už nebylo nutné obávat se nejhoršího, zveřejnil skladatel „umravněnou“ verzi opery.
 
 
Dnešní zájem o původní znění opery je vcelku pochopitelný. Z tohoto znění také vyšel tým ostravské inscenace, která měla v Divadle Antonína Dvořáka premiéru 8. března 2018. Se Šostakovičovým geniálním dílem se Ostravané mohli seznámit už roku 1971. Tehdy však opera zazněla právě v oné upravené verzi pod názvem Kateřina Izmajlovová. Hudebně ji nastudoval tehdejší šéf opery Jiří Pinkas ve spolupráci s kmenovým ostravským režisérem Iljou Hylasem. Režisér nedávného nastudování z roku 2018 Jiří Nekvasil zdůraznil satirický rozměr díla. Jeho inscenace podtrhává vše, čím opera dodnes šokuje. Divák je v každém momentě šokován obrazem světa, jemuž vévodí všudypřítomný chtíč a násilí.  Zásadní dílo operní literatury 20. století je „tragédií-satirou“ zkažené společnosti vyvěrající z nezřízené moci sexuality. Ztělesňuje ji Katěrina, frustrovaná a utlačovaná hospodyňka, která za sebou zanechává mrtvoly...
 
V titulní roli se dnes večer můžete těšit na Iordanku Derilovou (nominace na moravskoslezskou Cenu Jantar). V roli Sergeje se představí mimořádně Alexey Kosarev (ruský tenorista žijící v Německu, roli měl letos nastudovat pro Helsinky). A Martina Bártu (širší nominace na Cenu Thálie) uvidíte v roli Borise.