NABUCCO REZONUJE V DŮLEŽITÝCH HISTORICKÝCH OKAMŽICÍCH
OPERA / 27.10.2020
Premiéra opery NABUCCO Verdiho katapultovala mezi přední italské skladatele. Tehdejší publikum v ní vnímalo i jinotajné vyjádření zápasu italského národa za osvobození z habsburského područí a za sjednocení.
 
Verdiho v pořadí třetí opera a NABUCCO zpracovává biblický námět ze Starého zákona o babylónském králi Nabukadnezarovi (cca 630–562 př. Kr.). Již její premiéra v roce 1842 zaznamenala velký úspěch, tehdejší publikum v ní vnímalo i jinotajné vyjádření zápasu italského národa za osvobození z habsburského područí a za sjednocení. Tento moment pak podtrhla jedinečným způsobem Verdiho hudba. Slavná sborová píseň, „árie pro sbor“ Va, pensiero, sull’ali dorate (Leť, myšlenko, na zlatých křídlech) zaznívala na pouličních manifestacích po celé Itálii a dodnes je nejpopulárnějším hudebním číslem celé opery.
 
Pozoruhodnost nesmírně sugestivní sborové písně tkví mimo jiné v její politické síle, schopnosti zarezonovat v důležitých historických chvílích, kdy se lidé bez ohledu na národní příslušnost upínají k myšlence svobody.
 
 
Připomenutí Dne vzniku samostatného československého státu jsme s Vámi chtěli oslavit právě touto operou. Posíláme tedy myšlenku na zlatých křídlech i Verdiho hudbu do Vašich domovů alespoň v krátké ukázce z naší inscenace s přáním brzkého shledání v našich hledištích...