BOHUSLAV MARTINŮ – 130 LET OD NAROZENÍ
OPERA / 1.12.2020
Dne 8. 12. vzpomeneme 130. výročí narození skladatele Bohuslava Martinů. Program ČT ART uvede při této příležitosti 3 filmy Jiřího Nekvasila. První, dokumentární NÁVRAT Z EXILU už ve středu 2. 12. ve 20.15.
 
Dále bude následovat:
• v sobotu 5. 12. ve 20.15     dokumentární film BOHUSLAV MARTINŮ A AMERIKA
 
Sedmdesátiletá tradice uvádění oper Bohuslava Martinů v Ostravě
Operní tvorba Bohuslava Martinů se dostala na jeviště Národního divadla v Ostravě až po druhé světové válce! Hned se začátkem roku 1948 (9. 1.) zde zazněla skladatelova rozhlasová opera Veselohra na mostě z roku 1935. Jednalo se o světovou scénickou premiéru této dnes celosvětově nejhranější opery Bohuslava Martinů!
 
Až roku 1969 byla v Ostravě uvedena opera Řecké pašije.
 
V roce 1971, dva roky po premiéře Řeckých pašijí, se na repertoár ostravského divadla dostala v jednom večeru další dvě scénická díla z tvorby Bohuslava Martinů – komická opera Ženitba (režie Miloslav Nekvasil) a baletní skeč Vzpoura not (režie, choreografie, kostýmy i scéna byly dílem Emericha Gabzdyla).
 
V roce 1976 byla v jednom večeru s Nesmělým Casanovou Václava Felixe a Labutí písní Jiřího Pauera uvedena další konverzační operní veselohra Bohuslava Martinů – Dvakrát Alexander (rež. Miloslav Nekvasil), napsaná u příležitosti Světové výstavy v Paříži na francouzský text André Wurmsera roku 1937. Vznikala ve stejném čase jako vrcholné operní dílo Bohuslava Martinů Julietta aneb Snář.

Symbolicky k stému výročí narození se v Ostravě dočkala uvedení první opera Bohuslava Martinů z roku 1927 Voják a tanečnice (1990), nastudovaná režisérem Miloslavem Nekvasilem a dirigentem Janem Šrubařem nejen pro ostravské publikum, ale také pro mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Režisér Miloslav Nekvasil ale v téže roce přiblížil operní dílo Bohuslava Martinů i dětem, když v rámci cyklu Opera dětem inscenoval jednoaktovou radio-operu Hlas lesa (1990) na libreto básníka Vítězslava Nezvala.

V linii lidového hudebního divadla se, stejně jako opera Hlas lesa, nesla i opera Divadlo za branou, jež se dočkala uvedení až při dalším výročí, v roce 2000. Režisér Michael Tarant stál i za uvedením curyšské verze Řeckých pašijí roku 2005. Pod vedením dirigenta Václava Návrata inscenace zvítězila v anketě o cenu za nejlepší inscenaci festivalu Opera 2007.
 
Na ostravské jeviště se dostává Ariadna poprvé v roce 2010 v hudebním nastudování Jakuba Kleckera a v režii slovinského režiséra Rocca, který byl zároveň i scénografem inscenace. 
 
Ostravská inscenace Mirandoliny v režii Jiřího Nekvasila z roku 2013 sice byla v pořadí už čtvrtým nastudováním na našem území, ale až zde zazněla poprvé v italském originále. Tato inscenace, která se na scéně Daniela Dvořáka přenesla do hravých a barevných šedesátých let, rovněž otevírala ve Stavovském divadle oslavy Roku hudby 2014, a v hudebním nastudování Marka Ivanoviče byla Českým rozhlasem Vltava přenášená díky mezinárodní síti Evropské vysílací unie do osmi zemí Evropy.
 
Bohuslava Martinů byla Ostrava svědkem roku 2015, a to při premiéře inscenace třetí dokončené pozoruhodné opery-filmu Tři přání aneb Vrtkavosti života. Jednalo se teprve o třetí uvedení v Česku a zde zároveň o první uvedení kompletní partitury! 
 
Sezóna 2018/2020 přinesla v dubnu 2019 premiéru jednoho z vrcholný děl operní tvorby Bohuslava Martinů – Juliettu aneb Snář v pozoruhodné fantazijní inscenaci režijního tandemu SKUTR a v hudebním nastudování Jakuba Kleckera.
 
A v konečné bilanci zbývá ještě 5! z celkového počtu 16! dokončených oper Bohuslava Martinů ostravskou operou dosud neuvedených! Dlouhodobé dramaturgické plány opery Národního divadla moravskoslezského plánují v následujících letech uvést i tyto, v Ostravě zatím neuvedená, operní díla Bohuslava Martinů.