PUCCINIHO SLAVNÁ OPERA TOSCA ŽIVĚ NA TV NOE
OPERA / 28.1.2021
Opera NDM připravuje slavnou Pucciniho operu TOSCA pro premiéry 13. a 15. února vždy od 19 hodin. Diváci je uvidí v přímých přenosech na TV Noe – televizi lze naladit v běžné nabídce televizních stanic.
 
TOSCA Giacoma Pucciniho z roku 1899 je trvale na repertoáru světových operních domů už od své premiéry v lednu 1900. Diváci ji milují, kritici ji zpočátku odsuzovali. Puccini získal práva na zhudebnění dramatu V. Sardoua – hry plné vášní, lásky a intrik, v níž na konci 19. století excelovala Sarah Bernhardt. Roli zpěvačky Florii Toscy si touží zazpívat snad každá sopranistka.
 
Opera Národního divadla moravskoslezského dílo poprvé uvedla v sezóně 1920/1921, od té doby ještě v sedmi nastudováních a vždy s velkým diváckým ohlasem. V poválečné době většinou v českých překladech, italsky ji v roce 1998 nastudovali režisér Bedřich Jansa s dirigentem Paolem Gattem. Tato inscenace se v Ostravě hrála až do roku 2003.
 
Ředitel NDM a režisér Jiří Nekvasil a hudební ředitel opery NDM Marek Šedivý se rozhodli nabídnout novou TOSCU opět v italském originále (s českými titulky), a to už v této sezóně, kdy jsou divadla stále těžce zkoušena zákazem hrát a kdy veřejnost vítá každé dílo, které ji může potěšit a které zná, byť zatím pouze prostřednictvím přenosu v televizi či on-line.
 
V hlavní roli zpěvačky Florii Toscy se v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě představí držitelka Ceny Thálie, německá sopranistka Maida Hundeling, alternuje Petra Alvarez Šimková. Milence Toscy – malíře Cavaradossiho – ztvární Paolo Lradizzone / Martin Šrejma / Luciano Mastro. Role barona Scarpii se zhostí Martin Bárta a Daniel Čapkovič.
 
 
Scénu k opeře vytvořil Daniel Dvořák, kostýmy Marta Roszkopfová, sbor opery NDM řídí Jurij Galatenko, sbor Operního studia NDM Lenka Živocká.

Děj slavné tragédie se odehrává na pozadí Napoleonova tažení na Řím roku 1800. Vypráví o zpěvačce Florii Tosce, malíři Cavaradossim a chlípném policejním řediteli Scarpiovi, který chce nechat malíře popravit nikoli kvůli jeho politickému postoji, ale jen a jen proto, že chce mít Toscu pro sebe. Ta ale po smrti milence ukončí svůj život skokem z hradeb Andělského hradu.

Operu o třech dějstvích uvede NDM v italštině s českými titulky, s jednou přestávkou.

(►) pondělí 15. 2. 2021 v 19.00 hodin – https://youtu.be/RrjsOBOIFm0
 
(šs)