ONDŘEJ HAVELKA PŘIPRAVUJE V NDM OPERU BÍLÝ PÁN
OPERA / 18.4.2021
Herec, zpěvák a režisér Ondřej Havelka připravuje v Národním divadle moravskoslezském operu Jaroslava Křičky BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ.
 
Havelka s ostravským operním souborem pracuje už podruhé. V roce 2017 připravil operu Gioacchina Rossiniho Lazebník sevillský!!! Tenkrát s novým českým libretem, které pro divadlo u příležitosti 200. výročí prvního uvedení Lazebníka sevillského napsal Jaromír Nohavica.
 
Tentokrát se do Ostravy vrátil s kusem, který se dosud v českých zemích hrál jen v němčině. V Ostravě byla opera, která vznikla podle povídky Strašidlo cantervillské Oscara Wildea, uvedena jen jednou, a to v roce 1932. „Křičkova opera dokládá velkou popularitu povídky Strašidlo cantervillské Oscara Wildea. Wilde postavil proti sobě životní styl moderních Američanů a odcházející zvyky anglického domova, jak jej reprezentuje starobylý zámek, který americký vyslanec koupí i s odvěkým strašidlem,“ popsala děj mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Premiéra opery se uskutečnila 27. listopadu 1929 v Brně za řízení dirigenta Antonína Balatky. „V NDM ji nyní uvádíme v přepracované verzi pro německá divadla. Ta poprvé zazněla ve Vratislavi v listopadu 1931. Autorem textové úpravy byl Max Brod, pražský německý spisovatel, který se zasloužil o mezinárodní propagaci díla Franze Kafky, Jaroslava Haška či Leoše Janáčka. Ostravské publikum se mohlo s touto operou seznámit hned následujícího roku v hudebním nastudování Jaroslava Vogela,“ řekla mluvčí.

Scénu pro současnou ostravskou verzi díla připravil Martin Černý, orchestr povede David Švec. V hlavních rolích se představí Martin Gurbaľ a David Nykl, Jana Levicová Horáková nebo Jana Hrochová, Soňa Godarská v alternaci s Doubravkou Součkovou a další.