GRATULACE PANÍ LUDMILE DEJMKOVÉ
OPERA / 28.4.2021
Úctyhodné půlkulatiny dne 28. dubna 2021 oslavila emeritní členka operního sboru SDO i NDM paní Ludmila Dejmková. S ostravskou operou byla spojena 35 let, nicméně i poté s divadlem nadále spolupracovala.
 
Poprvé se s ostravským jevištěm setkala v roce 1965 jako 1. žínka ve Dvořákově Rusalce. Následovaly role v operách Příhody lišky Bystroušky, Růžový kavalír, Její pastorkyňa, Manon, Hoffmannovy povídky, Strakonický dudák, Madame Butterfly, Piková dáma, Čarostřelec, Boris Godunov, Lohengrin, La Traviata ad. Hostovala také v činoherních inscenacích Pekelník (1992) a Miláček (1995). Její poslední rolí byla Společnice filmové hvězdy v opeře Václava Trojana Kolotoč, která měla premiéru v dubnu 2008.
Ludmila Dejmková je držitelkou ceny Senior Prix 2008, kterou uděluje Nadace Život umělce jako poděkování za celoživotní uměleckou činnost.
 

RŮŽOVÝ KAVALÍR (1967) – Ludmila Dejmková (Modistka),
Agia Formánková (Maršálka, kněžna Werdenbergová). Foto Jan Krasl.

MANON (1969) – Ludmila Dejmková (Pousette) s kolegy – Radoslav Svozil (De Brétigny), Alena Havlicová - Jakšová (Javotte), Drahomíra Drobková (Rosette), Rudolf Juza (Hostinský), Jan Janda (Guillot). Foto Jan Krasl.