V OSTRAVĚ JSME 20 LET: OSTRAVSKÉ DNY 2021
OPERA / 20.6.2021
Letos se 11. bienále desetidenního festivalu současné hudby Ostravské dny koná od čtvrtka 19. srpna do soboty 28. srpna 2021. Do Ostravy se sjede v druhé půlce srpna až 200 hudebníků od nás, Evropy a USA.
 

Festival klade důraz na světové a české premiéry současných autorů v podání našich i zahraničních orchestrů, ansámblů, sborů a sólistů. Program nabízí v neformální atmosféře vedle koncertů i hudební maratony a happeningy, operní inscenace nebo site-specific projekty, které se uskuteční za osobní účasti skladatelů. Festivalu předchází a je s ním úzce spojen dvoutýdenní Institut pro mladé skladatele.

Během dvaceti let založilo OCNH tři rezidenční tělesa, která budou účinkovat i letos: mezinárodní orchestry Ostravská banda, symfonický ONO – Ostrava New Orchestra a smíšený sbor Canticum Ostrava. Letos spolupracuje festival poprvé s PKF – Prague Philharmonia, přijedou ansámbly z Estonska, Polska, Švýcarska Slovenska, z českých souborů hostuje Brno Contemporary Orchestra, fama Q, Cappella Mariana a poprvé v Čechách vystoupí česko-slovenský Dystopic Requiem Quartet. Speciálním projektem jsou nové skladby pro šestinotónové harmonium ve spolupráci s hudebníky z Tallinu.

Program:
Čt 19. 8. Start (Brickhouse), The Coming (Brickhouse)
Pá, So 20. – 21. 8. Dlouhá noc: 18 hodin – 1080 minut (Náměstí, Divadlo, Katedrála)
So 21. 8. Minimaraton elektronické hudby (Galerie)
Ne 22. 8. Orchestra Opening (Trojhalí)
Po 23. 8. Ostravská banda I (Trojhalí)
Út 24. 8. Hlasy v katedrále, Proroctví (Katedrála)
St 25. 8. Time for Guests (Brickhouse)
Čt 26. 8. Ostravská banda II (Trojhalí)
27. 8. Sound Plasma (Divadlo), Black Angels Songs (Nábřeží)
So 28. 8. Poslední výzva (Konzervatoř), Intonace pro dvojlodí (Trojhalí), Orchestra Closing (Trojhalí).
 
Předprodej vstupenek byl zahájen 1. června. Permanentka na všechny festivalové koncerty je do 30. června za 850 Kč, od 1. července pak za 950 Kč. Sleva pro studenty, seniory, ZTP/P činí 200 Kč z ceny permanentky. Ceny jednotlivých koncertů a bližší informace jsou uvedeny na našich webových stránkách. Vstupenky bude možné zakoupit v síti GoOut. Koncerty budou realizovány podle aktuálních vládních nařízení.