SOUBOR OPERY NDM ZVE NA LA TRAVIATU DO DIVADLA ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 24.11.2021
Nejhranější operu světa LA TRAVIATU podle románu Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi uvedeme do konce roku ve třech představeních v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Nenechte si ujít nejhranější operu Giuseppe Verdiho LA TRAVIATU, letos ji můžete vidět a slyšet ve třech termínech: 27. a 30. listopadu v 18.30 hodin a 5. prosince v 16 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
„La traviata je zřejmě nejúspěšnějším dílem italského operního mága Verdiho. Stěží lze dnes uvěřit, že komorní psychologické drama mladé krásné ženy z prostředí pařížských salónů v premiéře 6. března 1853 dokonale propadlo. Vítěznou cestu světem započalo až čtrnáct měsíců po nezdařeném debutu, přeobsazení a Verdiho úpravách. Román Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi, jenž skladatele inspiroval, tepal falešnou morálku a zobrazil ženu na okraji tehdejší „high society“ v jejím domnělém přepychu i citové vyprahlosti. (...)"
 
Foto Martin Popelář
 
V hlavní roli Violetty Valéry se Vám představí makedonská sopranistka Milena Arsovska v alternaci s Veronikou Rovnou. „Veronika Rovná jako Violetta se bezpochyby zapsala výrazným způsobem do historie ostravského divadla. Už svým premiérovým ztělesněním citově komplikované postavy přesvědčila, že dokáže úspornými výrazovými prostředky vyjádřit vnitřní drama a bolestnou atmosféru samoty lidského srdce. Rovná propůjčila Violettě svou osobitost, její belcantová technika slavila v sobotu triumf, ať šlo o slavné koloraturní árie, či o geniálně prosté melodické podbarvení zvuku orchestru." (...) Národnímu divadlu moravskoslezskému se povedlo vytvořit představení, které staví především na výrazných pěveckých a pohybových výkonech, klasické dramaturgii a režii, jež za pomoci subtilních aktualizačních prvků nenarušuje příběh a podporuje vhodnými prostředky jeho silné vyznění."
Milan Bátor
(ostravan.cz, 6. 5. 2018)