NEDĚLNÍ ODPOLEDNE S RUSALKOU PRO CELOU RODINU
OPERA / 20.1.2022
Soubor opery uvede v neděli odpoledne lyrickou pohádku RUSALKU. Vezměte své děti do divadla, které je pojmenováno po samotném skladateli. Přijďte do Divadla Antonína Dvořáka, kde se v hlavních rolích představí Kateřina Kněžíková a Richard Samek.
 
Ikonickou operu Antonína Dvořáka o vodní víle, která se zamiluje do nezodpovědného člověka, což přivede ji i jeho do záhuby, je našim rodinným stříbrem. Divácky úspěšná pohádka o třech dějstvích je na repertoáru souboru opery NDM od října roku 2019. V neděli odpoledne 23. ledna se v hlavních rolích představí držitelka Ceny Thálie 2018 Kateřina Kněžíková a po jejím boku vystoupí Richard Samek, který obdržel za roli Prince užší nominaci na Cenu Thálie 2020.
 
„Sopranistka a držitelka Ceny Thálie Kateřina Kněžíková svým strhujícím a jedinečným ztvárněním Rusalky vytvořila novou a mimořádnou kvalitu, která se vymyká obvyklým výkonům. (...) Na její Rusalku se bude jednou pohlížet i přes síto času jako na jednu z nejúžasnějších, které se kdy objevily. (...) Nebojme si připustit, že pohádky jsou nejstarším, nejvěrnějším a nejhlubším zrcadlem lidských archetypů. V příběhu Rusalky se dá nalézt poučení, které má nadčasovou platnost. Když se navíc objeví v inscenaci, která má ambice a schopnost je předat i mladším generacím, je to vždy důvod k radosti."
Milan Bátor
(ostravan.cz, 20. 10. 2019)
 
Foto Martin Popelář
Tenorista Richard Samek osvědčil bohaté zkušenosti, které v této roli již nasbíral. Zpívá ho znělým hlasem ve všech polohách, s citem pro romantickou frázi, s dokonalou srozumitelností a hlasovým objemem. V souladu s režijní koncepcí prezentoval svou postavu jako promyšlený oblouk od lehkomyslného mladíka, toužícího po erotickém naplnění, kterého nezajímá, že tím někomu může fatálně ublížit. A dospěl k zoufalému muži, který si trosky dřívějšího světa dokáže uvědomit a připsat na svůj účet. A v jediném okamžiku tak dospívá – i umírá."
 
Foto Martin Popelář
RUSALKU uvedeme 23. ledna 2022 od 16 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Využijte slevu na rodinné vstupné a přijďte i s dětmi! Těšíme se na Vaši návštěvu.