BLÍŽÍ SE 6. BIENÁLE FESTIVALU SOUČASNÉ HUDBY NODO 2022!
OPERA / 5.4.2022
Další ročník Festivalu současné opery NODO 2022 se uskuteční od 25. do 30. června 2022. Festival letos nabízí osm představení v šesti dnech v českých i světových premiérách.
 
Bienále NODO / Dny nové opery Ostrava pořádá Ostravské centrum nové hudby ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským a nově s Conservatorio di Musica di Vicenza “Arrigo Pedrollo”. Jedinečná kontinuální přehlídka nové opery v České republice letos nabídne operní díla a vokální performance osmi skladatelů v obou operních domech Národního divadla moravskoslezského, na krytém náměstí Trojhalí Karolina a lyžařské sjezdovce v Palkovicích. Program 6. bienále nabídne vedle celovečerních oper současnosti také nové, žánrově nejednoznačně uchopitelné kusy experimentálního rázu. Prostor dostanou „klasičtí“ avantgardisté i nejmladší skladatelská generace: Salvatore Sciarrino, Luigi Nono, Petr Kotík, Matouš Hejl, Miroslav Tóth, Judith Berkson, James Layton a Lucie Páchová. Do Ostravy přijedou pěvci z USA i Evropy, inscenační týmy z Polska, Německa, Slovenska i od nás; sbor Canticum Ostrava Jurije Galatenka a orchestry Ostravská banda a ONO – Ostrava New Orchestra.
 
Deset let od svého založení demonstruje festival NODO sílu uměleckého projevu soudobé opery. Za nárůstem publika, hlavně ze strany mladé generace, stojí díla, která si kladou otázky po smyslu naší existence v 21. století a která jsou také součástí festivalového programu.
 
Více informací o programu a vstupenkách naleznete ZDE, nebo na stránkách Ostravského centra nové hudby.
 
 
NODO / Dny nové opery se konají za podpory statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury ČR, Moravskoslezského kraje, Ernst von Siemens Music Foundation, Česko-německého fondu budoucnosti a díky dalším institucím, nadacím i podpoře soukromého sektoru. Za kontinuální velkorysou pomoc Ostravskému centru nové hudby děkujeme Liboru a Veronice Winklerovým a také Martinu Vohánkovi. Generálním mediálním partnerem festivalu je Český rozhlas Vltava, hlavním mediálním partnerem Česká televize.