PRÁVĚ PROBÍHÁ UNIKÁTNÍ OPERNÍ FESTIVAL NODO / DNY NOVÉ OPERY OSTRAVA!
OPERA / 27.6.2022
V Ostravě se od soboty 25. června píšou operní dějiny! Festival NODO je v plném proudu! Nenechte si ujít české i světové premiéry oper 20. a 21. století!
 
Festival NODO letos slaví už deset let. U jeho zrodu stál v roce 2012 ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil a tehdejší koordinátorka externích projektů Dita Eibenová. A právě spojení čtyřsouborové obří instituce a malého nezávislého spolku Ostravské centrum nové hudby (Petr Kotík a spol.) vneslo na českou kulturní scénu unikátní možnosti pro nastudování a provádění děl současného hudebního divadla. Vedle sebe se tak objevují díla uváděná zřídkakdy nebo kvůli své náročnosti vůbec a opery napsané přímo pro festival. Těch už bylo – včetně tohoto ročníku – šestnáct.
 
Festival se otevřel svým návštěvníkům v sobotu 25. června operou Superflumina, dílem nejžádanějšího současného italského operního skladatele Salvatora Sciarrina. Přehlídka NODO vedle mladých skladatelů a libretistů dává prostor nejen respektovaným, vysoce profesionálním, ale i začínajícím inscenačním týmům jak z hudebního, tak i činoherního divadla. Neděle 26. června patřila opeře Ibsen/Přízraky skladatele Matouše Hejla.
 
 
Petr Kotík
 
Dnes večer 27. června od 18. hodin zveme diváky do Divadla Jiřího Myrona na vokálně-instrumentální skladbu Many Many Women Petra Kotíka (1942) ze sedmdesátých let minulého století na texty Gertrudy Stein. Vůbec poprvé bude šestihodinová kompozice uvedena scénicky, a to díky avantgardnímu režisérovi a scénografovi z Berlína Jo Fabianovi. Během 360minutového představení je možné libovolně odcházet a přicházet.