SVĚTOVÁ PREMIÉRA OPERY NULANUS NA SJZEZDOVCE AREÁLU SKI OPÁLENÁ!
OPERA / 29.6.2022
Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Ostravským centrem nové hudby zve diváky na netradiční zážitek! V rámci festivalu NODO / Dny nové opery Ostrava uvedeme světovou premiéru opery NULANUS přímo na sjezdovce!
 
Ve středu 29. června 2022 je na programu festivalu světová premiéra dokumentární opery slovenského skladatele, saxofonisty a performera Miroslava Tótha NULANUS, která se odehraje od 20.30 hodin ve SKI areálu Opálená v podhůří Beskyd. Na sjezdovku se bude vypravovat speciální autobus, který bude odjíždět z ulice Čs. legií (naproti vchodu do Divadla Jiřího Myrona) v 19:30 hodin. Kapacita autobusu je omezená, rezervujte si své místo proto co nejdřív na e-mailu skalova@newmusicostrava.cz. Cena dopravy je 50 Kč. Autobus se bude vracet zpět do Ostravy ve 23.00 hodin.

NULANUS je druhým pokračováním trilogie Stíny tvůrčího dua Miroslav Tóth – Michaela Rosová. První díl byl o zániku dramatické opery v podobě Muže ve skafandru. Jednalo se o představení situované do divadelních a site specific interiérů a exteriérů. Nulanus opouští tento princip práce v tradičním prostoru. Diváky vezme na lyžařský vlek v létě, vytvoří koncept zvukové procházky, do níž zasahuje ambisonickým reprodukováním hudby, trombóny schovanými někde mezi stromi, dronem kroužícím nad hlavou a performery zpívajícími do vysílačky (ti představují klon jediného muže). Tentokrát se posluchačům doporučuje vzít si pevnou obuv. Během chůze si Nulanus pohrává s realitou a na závěr zapadne slunce.
 
Zřejmě technicky nejnáročnější projekt v historii festivalu chystáme na čtvrtek 30. června v Trojhalí Karolina. Dílo PROMETEO. TRAGÉDIE SLYŠENÍ od Luigiho Nona zazní ve scénické realizaci Jiřího Nekvasila a Davida Baziky. Čtyři orchestry se dvěma dirigenty, pěvecký sbor, řada instrumentálních i vokálních sólistů, vypravěči a rozsáhlá elektronická aparatura. Technickou stránku realizuje Otakar Mlčoch se svým týmem. Zúčastněte se také doprovodné debaty, která se uskuteční ve středu 29. června od 18.30 hodin v Centru PANT.

Více informací o vstupenkách ZDE.