EVA DŘÍZGOVÁ-JIRUŠOVÁ SLAVÍ SVÉ ŽIVOTNÍ JUBILEUM! BLAHOPŘEJEME!
OPERA / 21.7.2022
V pátek 22. července 2022 oslaví své životní jubileum sólistka operní scény Národního divadla moravskoslezského paní Eva Dřízgová-Jirušová! Nenechte si ujít její Narozeninový GALAKONCERT, který se uskuteční 22. září 2022 v Divadle Antonína Dvořáka!
 
Eva Dřízgová-Jirušová během své kariéry zosobnila na prknech ostravského jeviště celé spektrum stěžejních postav svého sopránového oboru; od debutu v roli Smetanovy Vendulky přes milovanou Dvořákovu Rusalku až po Pucciniho Mimi či Debussyho Mélisandu, za které byla oceněna prestižní Cenou Thálie. V současnosti vede katedru sólového zpěvu na Fakultě umění Ostravské univerzity a hojně se také věnuje koncertní činnosti.
 
Foto Tamara Černá SofiG
 
Program Narozeninového GALAKONCERTU připomene významné role, kterými se sopranistka nesmazatelně zapsala do historie ostravské opery, ale především ty jejímu srdci nejbližší. Pěvecky jí budou sekundovat přátelé a kolegové z české operní scény a také sbor opery NDM.
 
Jaký je život na operním jevišti?Pestrobarevný, zábavný, plný výzev, vnitřních zážitků i překvapení. Je to život propojený s hudbou a mnoha druhy umění, kde se pracovním nástrojem stává vaše vlastní tělo a vaše emoce. Život tvrdého pracovního úsilí, věčného studia a hledání, ale také obav ze selhání psychické či hlasové formy nebo paměti. Možnost působení na operním jevišti vnímám jako velký dar od života který jsem s velkou pokorou přijala a snažila se naplnit smysluplně, s láskou k lidem a umění."
 
Bohéma (1996) – Mimi Manon Lescaut (2006) – Manon Lohengrin (2013) – Elsa z Brabantu
Za svou kariéru jste na našem jevišti vytvořila přes sedmdesát operních postav. Víceré i opakovaně. Které Vám byli nejdražší? „Z českého repertoáru jsou to určitě Rusalka, Mařenka, Jenůfa, Káťa Kabanová. Ze světového repertoáru pak Pucciniho Madame Butterfly, Mimi, Manon, Liu, Verdiho Violetta Valéry, Alžběta z Valois, Desdemona, Straussova Ariadna na Naxu nebo Čajkovského Taťána, Líza nebo Roxane z Alfanova Cyrana de Bergerac a mnoho, mnoho dalších. Když si doma otevřu knihovnu se všemi klavírními výtahy, vyskakují z nich na mne jednotlivé postavy v konkrétních vzpomínkách. Ale nejsem sentimentální, bylo to super, mám na co vzpomínat, ale nechci se vracet do minulosti. Je třeba jít dál a sbírat další výzvy života, být užitečný. Ty klavíráky často používám při výběru studijního materiálu pro své studenty a své zkušenosti i poznámky v nich zapsané naplno využívám."
Celý rozhovor s Evou Dřízgovou-Jirušovou bude k přečtení v časopise Národního divadla moravskoslezského (září/říjen 2022), který vychází v srpnu.
 
Divadlo za branou (2003) – Colombina Její pastorkyně (2004)
Cyrano de Bergerac (2007) – Roxane
Foto Josef Hradil; archiv NDM
Nenechte si ujít slavnostní Narozeninový GALAKONCERT, zbývá posledních pár vstupenek! Těšíme se na Vaši návštěvu 22. září 2022 v Divadle Antonína Dvořáka.