TO NEJLEPŠÍ ZE SOUČASNÉ HUDBY NABÍDNE ZA PÁR DNÍ FESTIVAL OSTRAVSKÉ DNY!
OPERA / 9.8.2023
Více než stovka skladeb zazní v Ostravě od 24. srpna do 2. září 2023 během festivalu OSTRAVSKÉ DNY, který je největší přehlídkou tzv. nové hudby ve středí Evropě.
 
Většina z děl, které na festivalu zazní, bude mít českou premiéru a řada z nich i premiéru světovou. Na přehlídku zamíří více než dvě stovky interpretů a skladatelů z celého světa a zazní zde nejen velká díla soudobé hudby, ale i kompozice nejmladší skladatelské generace!
 
Národní divadlo moravskoslezské je součástí Ostravských dnů již 10 let! V Divadle Antonína Dvořáka nabídneme 1. září od 19.30 hodin v rámci bohatého programu monodrama Hrátky s Trumpem. Laciná opera #2 (Playing Trump. Cheap Opera #2, 2019) rakouského skladatele Bernharda Langa (1957). Dílo je strhující koláží avantgardy, jazzu, popu, minimalismu i elektronické hudby, její instrumentář je přitom velmi skromný: sólový soprán Francouzky Donatienne Michel-Dansac doprovodí hráči Ostravské bandy, zásadní podíl na výsledném zvuku bude mít zapojení bohatého technického a elektroakustického aparátu. Inspirací pro toto panoptikální dílo bylo Langovi „svérázné“ působení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.
 
Mám čím dál silnější pocit, že my umělci a skladatelé stále žijeme v bublině odtržené od reality, zatímco svět kolem nás se hroutí. A to jak ekologicky, tak politicky,“ vysvětluje Bernhard Lang, co ho před čtyřmi lety přimělo změnit přístup a odstartovat zcela novou sérii společensky laděných děl pod hlavičkou Cheap Opera. Libreto své první „laciné opery“ sestavil z textů evropských extrémně pravicových politiků z let 1926–2018. Pro druhou – nazvanou Playing Trump (Hrátky s Trumpem) – se zase materiálem staly citáty z projevů Donalda Trumpa. Dal je dohromady libretista Dieter Sperl a Lang je doplnil až rockově údernou hudbou vycházející z nálady předvolebních mítinků. A tentokrát se bublinu skutečně podařilo prorazit. Při premiéře v hamburské Staatsoper v roce 2021 se před budovou protestovalo, Trumpovi příznivci Langovi spílali a musel se před nimi skrýt. Když se opera hrála v Dortmundu, snažili se ji narušit přímo v sále, nehledě na to, že německé ultrapravicové skupiny na svých stránkách zveřejnily adresy tvůrců a Langovi začala chodit výhrůžná a nenávistná pošta. „Trump je pro ně modla,“ říká Lang o záštiplné odezvě. A přestože přiznává, že měl obavy o svoji bezpečnost, utvrdil se v tom, že se dotkl citlivých motivů rozhádané společnosti, uvádí Pavel Turek ve svém nedávném článku pro časopis Respekt.
 
Operu Hrátky s Trumpem uvedeme v rámci bienále soudobé klasické hudby Ostravské dny. Diriguje Johannes Kalitzke, režie a scénického designu se ujme tandem Jiří Nekvasil a David Bazika. Česká premiéra této opery může být navštívena samostatně, nebo v rámci Dlouhé noci: maratonu, jehož program naleznete zde.